Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Leveranciersreductie

Veel organisaties zijn bezig met leveranciersreductieprogramma’s: het terugdringen van het aantal leveranciers. Dat doen ze bijvoorbeeld door bestaande leveranciers meer opdrachten te gunnen, ook voor producten of diensten waar zij niet eerder voor in aanmerking kwamen. Simpelweg omdat zij het ook kunnen bieden.

De gedachte hierachter is veelal simpel: minder leveranciers betekent meer omzet per leverancier. En meer omzet resulteert in meer korting. Daarnaast zorgt het terugdringen van het aantal leveranciers in een reductie van het aantal ontvangen facturen. En iedere factuur kost x € (als berekend door consultant Y). Door het terugdringen van het aantal facturen, wordt automatisch een besparing gerealiseerd van het aantal minder facturen * het bedrag per factuur. Dit is natuurlijk alleen maar waar als je ook echt de medewerkers ontslaat die niet meer nodig zijn. Meestal zal dit echter betekenen dat zij meer tijd over hebben voor het aantal daadwerkelijk ontvangen facturen. Feitelijke besparing op uitgaven is dan nul.

Het grootste gevaar van leveranciersreductie is dat je afscheid neemt van een leverancier die cruciaal is voor uw operatie. Dit is iets wat nimmer uit een traditionele spendanalyse naar voren komt. 
Partner van Inkoperscafé:

Onderwerpen

Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Mis niets en ontvang gratis E-book!

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief. Ontvang het laatste inkoopnieuws automatisch in je mailbox en ontvang het e-book 'De 6 juridische topics bij de inkoop van IT'.