Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Voorspellende software brengt toekomst inkoop dichterbij

“Machines zullen in de komende vijf jaar 98% van de operationele inkooptaken overnemen.” Zo verwacht Heiko Schwarz, oprichter van Riskmethods. De rol van de inkoopafdeling binnen de organisatie gaat hierdoor veranderen. Schwarz denkt dat kostenbesparing altijd een belangrijke taak van inkopers zal blijven, maar dat inkoop ook waarde toevoegt met het stimuleren van innovatie of door het bedrijf te beschermen tegen onvoorziene gebeurtenissen. Tijdens het Synertrade Procurement Diner krijgen zijn ideeën volop bijval van Tony Pauley (CEO Mintec) en Eberhard Aust (CEO Synertrade).

Nieuwe technologieën, zoals kunstmatige intelligentie (AI) maken het mogelijk om inkoopbeslissingen te nemen gebaseerd op meer kennis. Slimme algoritmes die ingezet worden op grote hoeveelheden data zorgen voor meer inzichten en voorspellende waarde. Synertrade, Mintec en Riskmethods behoren tot de drijvende krachten achter deze transformatie van inkoop. Tijdens het Synertrade Procurement Diner vertellen ze over hun technologie, toekomstplannen en hoe zij hun krachten kunnen bundelen om inkoop naar een hoger niveau te brengen. Daarbij speelt de koppeling van grote hoeveelheden data aan voorspellende software een centrale rol.

Kritische knooppunten
Riskmethods bouwt een zogeheten ‘digital twin’ van het leveranciersnetwerk van haar klanten. Zo helpt zij bedrijven gevaren in hun toeleveringsketen te detecteren en het dreigingsniveau kritisch te analyseren. Vervolgens kunnen bedrijven de software ook gebruiken om te reageren op een crisis of om preventieve maatregelen te nemen. Wanneer er bijvoorbeeld ergens in hun supply chain iets fout gaat, krijgen klanten een e-mail alert dat ze maar beter polshoogte kunnen nemen. Voor preventie wordt gebruik gemaakt van analyses waarmee klanten zeer precies kunnen onderzoeken waar de kritische knooppunten in hun leveranciersnetwerk zich bevinden en wat de implicaties kunnen zijn als bijvoorbeeld een knooppunt wegvalt. Riskmethods heeft daarnaast een online databank van zogeheten ‘mitigational action plans’ ontwikkeld. Hierin zijn voor ieder mogelijke rampscenario, zoals een brand of faillissement, risicobeperkende acties opgenomen die bedrijven ook aan hun eigen specifieke situatie kunnen aanpassen.

Predictive analytics
Volgens Schwarz hebben inkopers vaak geen goed idee van wat de grootste leveranciersrisico’s zijn. Zij denken vaak aan faillissementen. In de top 10 van Riskmethods worden de bovenste plekken echter ingenomen door overnames, waarbij leveranciers opgekocht worden door een grotere concurrent, en branden/explosies op productielocaties. Daarnaast is het vaak lastig om het grote geheel te overzien. Mede daarom experimenteert Riskmethods nu met ‘predictive analytics’, waarbij een patroon van meerdere kleine incidenten geïsoleerd kan worden. Zo kunnen klanten nog eerder gewaarschuwd worden dat zaken de verkeerde kant op gaan en kunnen ze sneller maatregelen nemen. Schwarz benadrukt dat het bedrijf en relevante data-analyses nog volop in ontwikkeling zijn, maar dat het inmiddels wel duidelijk is dat de grote hoeveelheden data waar ze over beschikken zulke ‘voorspellende verhalen’ kunnen vertellen.

Mintec
Ook Mintec werkt met grote hoeveelheden data. Het bedrijf is een belangrijke speler in de voedselindustrie en retailsector, omdat het de prijzen van ruim 10.000 grondstoffen nauwgezet bijhoudt. Klanten kunnen zich op de website registreren, waarna ze met één klik op een bepaald product een verslag krijgen van de marksituatie rondom dat product. Dankzij haar onderzoekers die van de meest obscure bronnen de juiste marktinformatie proberen te verkrijgen, heeft Mintec inmiddels een bijzonder betrouwbare reputatie opgebouwd. Volgens CEO Pauley weigeren veel partijen aan de onderhandelingstafel te komen zonder de Mintec-prijzen.

Voorspellingen
Zoals Pauley stelt, heeft Mintec tot nu toe haar klanten vooral informatie gegeven over wat er gebeurd is op de markt. “Nu moeten wij beter uitleggen waarom het gebeurd is en wat er kan gebeuren als resultaat daarvan. Ook willen we klanten meer mogelijkheden geven om zelf te spelen met de data.” Mintec experimenteert daarom nu met een AI-tool waar prijsvoorspellingen voor 12 maanden mee gedaan kunnen worden. Dat lukt nu goed voor bepaalde producten, maar volstrekt niet voor grondstoffen die publiekelijk verhandeld worden. Speculanten zorgen daar immers voor te grote prijsfluctuaties, waardoor er een volstrekt andere methodologie nodig is om voorspellingen te doen bij publiekelijk verhandelde grondstoffen. Volgens Pauley staan de klanten van Mintec te popelen om de tool, maar wacht hij met de lancering totdat de kwaliteit van voorspellingen ongeveer gelijkgeschakeld is.

Marvin
De ideeën van Pauley en Schwarz passen uitstekend bij de toekomstvisie van Synertrade. CEO Aust gelooft dat de opkomst van AI en het integreren van content in inkoop-software de belangrijkste drijfveren zijn van de digitalisering en professionalisering van inkoop. Om die reden heeft het bedrijf bijvoorbeeld de geavanceerde chatbot Marvin, vernoemd naar de beroemde hulprobot uit The Hitchhikers’s Guide to the Galaxy, ontworpen. Tot nu toe konden klanten vooral bij Marvin terecht voor standaard inkoopvragen, zoals het verbeteren van de facturering. Marvin ontwikkelt echter steeds meer ‘voorspellende gaven’, waardoor hij inkopers op een steeds waardevollere manier kan helpen.

Informatie
Marvin kan bijvoorbeeld ingezet worden bij elektronische veilingen. Hij kan op basis van historische informatie inkopers vertellen wanneer ze actie moeten ondernemen, wat het juiste moment is om een bieding te doen. Op dezelfde manier kan hij inkopers helpen om beter te onderhandelen en een sterkere onderhandelingspositie te verkrijgen. Marvin is zelflerend en wordt ondersteund door een AI-systeem dat volledig is geïntegreerd binnen de Synertrade-software. Het enige dat Marvin nodig heeft om zijn voorspellende gaven verder bij te schaven is informatie over markten, prijzen en producten. Met andere woorden, precies het soort informatie dat bedrijven als Mintec en Riskmethods kunnen leveren.

Geïntegreerd ecosysteem
De drie bedrijven kunnen niet wachten om hun krachten met elkaar te bundelen. Volgens Pauley zal er zo een uniek geïntegreerd ecosysteem ontstaan. Aust denkt dat dit tot een fundamentele verandering van de rol van inkoop kan leiden. Zo zal inkoop meer kunnen co-innoveren met leveranciers en zal het sneller projecten tot leven kunnen brengen. En inkopers zullen de spil zijn tussen de marketingmedewerkers, ingenieurs en de financiële afdeling van een bedrijf. “Inkopers kunnen operationele taken overlaten aan een machine en zich veel meer met strategische kwesties bezighouden. Dat zal hun werk ook veel leuker maken.”

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres