Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Zware straffen voor Britse ‘vervuilers’

Britse supermarkten en retailers die gebruik maken van moeilijk te recyclen verpakkingen zullen daar een zware prijs voor moeten betalen. De volledige kosten van het verzamelen en recyclen van deze verpakkingen zullen op hun rekening komen. Bedrijven wiens verpakkingen makkelijk recyclebaar zijn hoeven juist minder te betalen.

De Britse regering wil met deze maatregelen duurzaamheidsbeleid voeren waarbij de ‘vervuiler’ betaalt. Volgens The Guardian zal dit leiden tot zeker 500 miljoen pond aan extra kosten voor producenten en retailers; de kosten zouden zelfs op kunnen lopen tot 1 miljard pond. Consumenten worden wel gespaard. Op dit moment zijn de Britse belastingbetalers verantwoordelijk voor 90% van de recyclekosten. De regering wil dat deze kosten volledig op rekening van de producenten komen.

Belasting
De Britten willen daarnaast ook plastic terugdringen. De regering denkt daarom na over een ban op plastic verpakkingen, wanneer alternatieven voorhanden zijn en wil producten belasten die voor meer dan 30% bestaan uit niet-recyclebaar plastic. Ook zal het maatregelen nemen die consumenten aansporen om te recyclen, zoals een statiegeldsysteem rond de teruggave van plastic flessen.

Vertraging
Milieuorganisaties in het land steunen de plannen van de regering, maar willen wel dat er meer haast wordt gemaakt. Zo zijn er vragen waarom het statiegeldsysteem landelijk pas over vijf jaar geïntroduceerd gaat worden, terwijl Schotland het al in 2020 zal implementeren. Ook wordt er gevreesd dat de uiteindelijke wetgeving minder streng wordt dan de huidige voorstelen.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres