Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Zorgverzekeraars kopen huisartsenzorg niet volgens afspraak in

Volgens Ella Kalsbeek, de voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), kopen zorgverzekeraars tijdens de nu lopende contracteringsronde niet de huisartsenzorg in die is afgesproken in het convenant voor 2018. Ze is bang dat dit tot meer wantrouwen zal leiden. Dat meldt Medisch Contact.

In juni sloten huisartsen, zorgverzekeraars, patiënten en het ministerie van VWS een hoofdlijnenakkoord voor 2018. Daarin werd bepaald dat de uitgaven voor huisartsenzorg in 2018 met 2,5 procent mogen toenemen. Die groeiruimte zou dan ten goede moeten komen aan meer tijd voor patiënten. De LHV ziet bij de inkoop voor 2018, die nu gaande is, weinig terechtkomen van deze afspraken.

Beperkte invloed op inkomsten
Volgens Kalsbeek komt dat omdat de zorgverzekeraars klem zitten in een situatie, waarbij ze een organisatie runnen, maar tegelijkertijd weinig invloed hebben op hun inkomsten. Zorgverzekeraars kunnen de premies maar beperkt verhogen, anders stappen de klanten over op een andere zorgverzekeraar. Ook melden de zorgverzekeraars dat het geld voor de extra huisartsenzorg in een potje komt waarvan ook zorg uit andere sectoren betaald moet worden.

Wantrouwen
Kalsbeek is bang dat als het convenant niet goed ingevuld wordt, dit het wantrouwen tussen artsen en zorgverzekeraars bevordert. Volgens haar is er sprake van een fout in het systeem als het geld dat beschikbaar is voor de huisartsenzorg, daar niet terechtkomt. Kalsbeek vindt dat de partijen die het convenant sloten, nu samen op zoek moeten naar een oplossing hiervoor.

Geen herkenning van zorgverzekeraars
De woordvoerders van de zorgverzekeraars CZ en Zilveren Kruis laten weten zich niet in deze kritiek te herkennen. Volgens CZ is er een wisselwerking tussen huisartsen en zorgverzekeraars nodig, om invulling te kunnen geven aan de afspraken. Zilveren Kruis meldt dat het ook positieve geluiden heeft gehoord van huisartsen.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres