Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Zorgverzekeraars focussen op kosten

De focus van zorgverzekeraars in eerstelijnszorg ligt vooral op de kosten in plaats van de kwaliteit. Zorgaanbieders en verzekeraars kunnen de kwaliteit niet goed inzichtelijk maken om het als basis te gebruiken voor de contractering. Hierdoor kan de kwaliteit van zorg afnemen. Samenwerking kan dit verhelpen. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) na de eerste marktscan over de eerstelijnszorg.

Volgens Nza kan het inzicht bieden in de kwaliteit van zorg en ontwikkelingen van richtlijnen door zorgaanbieders beter. De zorgverzekeraar kan hier dan weer beter op gaan inkopen. De Zorgautoriteit roept zorgaanbieders en verzekeraars daarom op om te investeren in wederzijds vertrouwen door meer openheid en zal de regelgeving daar ook zo goed mogelijk op aanpassen.

Samenwerking stimuleren en ondersteunen
De NZa wil daarom de samenwerking stimuleren en ondersteunen. Samenwerking wordt onder zorgprofessionals ook steeds belangrijker, omdat er steeds meer mensen zorg nodig hebben uit verschillende disciplines. Daardoor ontstaan er steeds vaker multidisciplinaire samenwerkingsverbanden tussen aanbieders in de eerstelijnszorg. Toch ontstaan er problemen in de samenwerkingsverbanden, onder andere door de regelgeving en tariefstructuur. De NZa wil dit voorkomen door bijvoorbeeld meer ruimte te geven aan zorgaanbieders en verzekeraars om nieuwe ideeën in de praktijk te testen, voordat een bestaande bekostiging wordt aangepast.

Marktscan Eerstelijnszorg 2016
Uit de Marktscan Eerstelijnszorg 2016 blijkt dat ruim 30 procent van de totale uitgaven aan zorg uit het basispakket aan eerstelijnszorg werd besteed. De kosten zijn daarnaast ook sterk gestegen: van 8,8 miljard euro in 2012 naar 12,7 miljard euro in 2015. De belangrijkste oorzaken van die stijging zijn de invoering van de basis ggz en de overheveling van de wijkverpleging.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres