Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Zorgsector gaat inkoop verduurzamen

De prijs van duurzame medische producten en hulpmiddelen ligt nog maar 2% hoger dan de prijs van hun niet-duurzame tegenhangers. Adriaan van Engelen, directeur van branchevereniging Milieuplatform Zorgsector (MPZ), verwacht dan ook dat de zorgsector de komende twee jaar grote stappen gaat maken op het gebied van duurzame inkoop.

Duurzaam inkopen is volgens branchemedium Zorgvisie onderdeel van de Green Deal die onlangs werd ondertekend door minister van Medische Zorg Bruno Bruins. Doel van de deal is om in 2050 alle zorginstellingen klimaatneutraal te maken. MPZ werkt samen met het ministerie aan het realiseren van die doelstelling.

Afstemming vraag en aanbod
Van Engelen stelt dat het grootste probleem van duurzame inkoop is dat vraag en aanbod nog niet goed op elkaar zijn afgestemd Volgens hem hebben veel leveranciers wel duurzame producten in huis, maar weten zorginstellingen nog niet zo goed hoe ze de juiste duurzame vraag richting de leverancier moeten opstellen.

Voortrekkers
Volgens van Engelen heb je voor het verwezenlijken van duurzame ambities zowel beleid als goede voorbeelden nodig. Voor de inkoop van medische producten kan de zorg echter niet bij andere sectoren kijken. Ze zullen, stelt van Engelen, zelf met oplossingen moeten komen. Daar zijn nu al enkele instellingen mee bezig. Onder meer UMC Utrecht, Radboudmc en Medisch Centrum Leeuwarden fungeren als voortrekker. Van Engelen verwacht dat het voorbeeld dat zij geven, in combinatie met de Green Deal, de komende jaren zal leiden tot de ontwikkeling van meer duurzame ambities in de sector.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres