Magnifying glass Close

Zorginstellingen kunnen half miljard besparen met inkoop

Als zorginstellingen beter zouden samenwerken bij de inkoop van zorg, zou dat jaarlijks minimaal 500 miljoen euro kunnen besparen.[slide]

De versnippering in de inkoopsamenwerking is nu zo groot dat daardoor enorme inkoopvoordelen gemist worden. Er kan dus nog flink worden bespaard op de totale uitgaven van 54 miljard euro door alle zorginstellingen. Het blad Zorgvisie meldt dit.

Duitsland geeft het voorbeeld
Recent stelde de NMa (de huidige Autoriteit Consument & Markt) al dat de zorginkoop professioneler en transparanter kan worden georganiseerd. In de Nederlandse gezondheidszorg zijn nu meer dan 40 inkoopsamenwerkingsverbanden actief. In Duitsland is dat veel efficiënter en daardoor goedkoper georganiseerd. Daar koopt ongeveer 80 procent van de totale zorgsector gezamenlijk in.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties (3)

3 december 2014 09:46 uur

Duitsland doet op grote schal samen de inkoop. Er zijn kleine gezondheidscentra waar je kleine en grote hulpmiddelen kan kopen, maar doen dit vaak wel uitbesteden aan grote leveranciers. Annika Langhout

8 oktober 2014 23:12 uur

Waar komt die 80% vandaan? En is gezamenlijk inkopen ook indien je minimaal samen inkoopt. Volgens mij is in Duitsland het nog steeds aardig verdeelt aldus de Duitse Inkopers die ik gesproken heb. Ben benieuwd.

7 juli 2014 09:56 uur

Eens! En er zou wellicht nog meer voordeel te halen zijn door (een verdere) professionalisering van de inkoopfunctie. Vb. Contract Compliance of beheersing van het P2P proces.

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen

of met e-mailadres