Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Zorgen over dalende koperprijs

Op de Londen Metal Exchange kostte een ton koper in juli nog 7300 dollar. Sindsdien is de prijs ruim 20% gedaald naar 6000 dollar. Dat is een forse daling voor een metaal dat vaak gezien wordt als een barometer van de wereldeconomie.

Economen denken nog altijd met schrik terug aan 2008. Op het hoogtepunt van de crisis daalde de koperprijs in een half jaar 50%. Warren Peterson, grondstofexpert bij ING, laat in het Financieel Dagblad weten dat het nu zo een vaart niet zal lopen.

Angst
Peterson stelt dat de dalende koperprijs nu niet gedreven door economische problemen, maar door angst. Handelaren vrezen dat het handelsconflict tussen de VS en China zal leiden tot importtarieven waar een groot aantal producten last zal hebben. Hierdoor daalt volgens Peterson ook de prijs van andere basismetalen, zoals zink.

Staking
Peterson geeft aan dat het best mogelijk is dat het handelsconflict tussen de VS en China verder zou kunnen escaleren. De tot nu toe aangekondigde tarieven kunnen volgens hem echter de huidige daling van de koperprijs niet rechtvaardigen. Ontwikkelingen in Chili zouden bovendien de prijs weer omhoog kunnen stuwen. In La Escondida, de grootste kopermijn ter wereld, dreigt immers net als vorig jaar een arbeidersstaking.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres