Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

“Zorg dat je eerst je basis software op orde hebt”

“Veel grote bedrijven storten zich op een groot (en duur) softwarepakket, zonder dat zij de basics op orde hebben”, stelt Jurrien Zandbergen, CPO bij Nutreco. Bij zijn aanvang bij het dierenvoedingsbedrijf heeft hij direct alle verschillende softwarepakketten de deur uit gedaan. “We hadden een groot pakket met allerlei sexy inkoopsoftware. Het was echter een grote mismatch met de volwassenheid van de organisatie, manier van werken en wat het pakket bood. Het leverde daardoor onvoldoende toegevoegde waarde op.”

Zandbergen heeft zijn energie gestoken in het op orde krijgen van zijn ‘huis’. “Wat heb je nodig? Wat koop je op dit moment in? Waar koop je dat in? En bij wie? Vaak zijn de spend analytics niet op orde, terwijl deze de basis vormen van je inkoopbeleid”, vervolgt de CPO. “We hebben de Spend Cube geïntroduceerd, waardoor we nu duidelijk overzicht hebben over wat er daadwerkelijk gebeurt. Wat kopen we lokaal in en wat bij een handelaar? En waarom? Ook hebben we overzicht over onze grote en kleine leveranciers. Grote leveranciers zijn vaak wel bekend, maar juist bij de kleintjes valt vaak veel te winnen.”

Prioriteiten
“Een van onze andere prioriteiten was het ERP-systeem. We zijn naar één systeem gegaan, wat nu bijna is afgerond. Ook masterdata-management heeft onze aandacht. Daarnaast kijken we naar onze contractposities. Wat is de forecast van onze benodigdheden? Hoe bewegen markten zich? Wat zijn kansen en bedreigingen? Dat maken we inzichtelijk per land, regio en categorie. Daar maken we als business het onderscheid.”

Onderzoek
Zandbergen is niet de enige in zijn vak die ontevredenheid en weerstand voelt ten aanzien van uitgebreide softwarepakketten. Uit onderzoeken van Synertrade en E-ProQure blijkt dat veel inkoopafdelingen ontevreden zijn over hun inkoopsoftware. Vaak sluiten de functionaliteiten van de pakketten niet aan bij de behoeften van de business en het dagelijkse proces.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties (2)

inkoperscafe gebruiker 24 oktober 2017 21:56 uur

Beetje bizarre situatie bij Nutreco, niet weten wie, wat, waar, hoe vaak, hoeveel, betaaltermijn, ... Daar is geen inkooppakket voor nodig en die data is al - gevalideerd - beschikbaar: Dat heet de crediteurenadministratie! Los van Nutreco zie ik sowieso nagenoeg geen interacties tussen de crediteuren admin en inkoop. Ook vele - en van naam - softwarepakketten blijven een "verdeel en heers" aanpak houden. Ik del het gevoel van Krabbenborg hierboven.

Martin Krabbenborg 24 oktober 2017 13:01 uur

Bij het lezen van dit artikel krijg je werkelijk een echt deja vu gevoel.

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres