Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Zo neem je een stuk geruster de goede inkoopbeslissing

“Volg niet langer je intuïtie, maar test hem vooral’. Het was een uitspraak die ik afgelopen week las die me doet denken aan het tijdperk waar we inzitten. Binnen inkoop zijn we steeds beter in staat onze beslissingen te nemen op basis van intelligentie afkomstig uit grote hoeveelheden data. In ons digitale tijdperk slaan we immers meer dan ooit bergen gegevens op. De grote uitdaging is om die data op een goede manier te gelde te maken. En dat valt niet altijd mee.

Als je inkopers vraagt wat hun grootste vendorrisico is, zeggen acht van de tien collega’s het failliet gaan van strategische leveranciers. Beschikbare risico-intelligentie vertelt iets anders. Gevaren zitten veelal in natuurrampen zoals een aardbeving of andere vreselijke klimaatverschijnselen. Het economische klimaat van een land waar de leverancier actief is, is ook zo’n risico waar je beter op voorbereid moet zijn dan zijn mogelijke faillissement. Het zijn slechts een paar voorbeelden van de vele (risico)data-analyses die vandaag de dag gemaakt worden.

Uiteraard kun je ervoor kiezen, deze data aan te kopen. Maar de kunst is natuurlijk om deze externe data op een effectieve manier te combineren met je eigen interne data uit bijvoorbeeld bestaande ERP-systemen. Daarmee kun je veel beter context geven aan je leveranciersgegevens.

In- en externe bronnen combineren
Bestaande systemen zijn prima in staat om te bepalen wat er gebeurd is. Met de inzet van de juiste business intelligence tools kunnen we ook nog eens analyseren waarom iets gebeurd is. Maar het wordt al lastiger om te bepalen wat er nu realtime gebeurt, en nog uitdagender wat er staat te gebeuren. Toch hebben we inmiddels voldoende technologie beschikbaar die dergelijke voorspellingen waar kunnen maken.

Met de inzet van allerhande slimme apps kun je relevante analyses maken gebaseerd op de combinatie van eigen interne en externe data. Risico’s bepalen gaat in het huidige complexe inkoopproces onze menselijke pet te boven. Maar risico’s zijn er altijd. Op het moment dat er sprake is van een probleem bijvoorbeeld met de aanvoer van olie bij het grote chemieconcern, moet je in staat zijn dezelfde dag op het juiste moment tegen de meest aantrekkelijke prijs een alternatieve bron aan te spreken. Dan is het van groot belang dat je inkoopinformatiebronnen je helpen om snel de juiste beslissing te nemen. De keuze voor zo’n noodgewongen scenario gaat immers gepaard met veel geld.

Ik zei eerder al dat het niet mee valt om tot relevante intelligentie te komen die je helpen om beter beslissingen te nemen. Afgaan op bestaande systemen is niet langer toereikend. Ik pleit voor het opbouwen van separate open platforms waarop je sneller en makkelijker met de juiste software en aanschaf van relevante externe data sneller en beter analyses kan maken. Zo kun je op een verantwoorde manier je eigen intuïtie testen. Soms zit je goed maar als je fout zit, is het prettig dat het systeem je daar al op gewezen heeft.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres