Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Zilveren Kruis start inkoopcollectief dure medicijnen

Zilveren Kruis wil samen met andere zorgverzekeraars dure geneesmiddelen inkopen. Momenteel worden er gesprekken gevoerd om hen aan te laten haken bij het inkoopcollectief, waaraan inmiddels twintig ziekenhuizen deelnemen. “Wij vinden de aansluiting van meerdere verzekeraars van groot belang. Het is een deel van de oplossing om met elkaar de toegankelijkheid en betaalbaarheid van dure geneesmiddelen te waarborgen”, aldus Zilveren Kruis tegen Zorgvisie.

Sinds begin dit jaar koopt het inkoopcollectief TNF-alfaremmers in. Aan TNF-alfaremmers wordt in Nederland ongeveer 450 miljoen euro omgezet. De kortingen die worden bedongen, kunnen flink oplopen, omdat in februari het patent op infliximab (Remicade) is verlopen. De zorgverzekeraar wil nog niet aangeven hoeveel er tot nu toe is bespaard. Zilveren Kruis gaat echter uit van een miljoenenbesparing. Uitbreiding naar andere geneesmiddelen zal voorlopig nog niet plaatsvinden.

Groeiende rol verzekeraars
Dat medicijnen zeker goedkoper kunnen, vindt ook Rob van der Kolk, directeur inkoop AMC. “Pak Pfizer, deze leverancier heeft het afgelopen jaar 43% netto winst behaald op een omzet van 38 miljard euro. Dat bedrijf is twee keer zo groot als alle Nederlandse ziekenhuizen bij elkaar.” Van der Kolk ziet grote voordelen van de groeiende rol van verzekeraars. “Als ziekenhuis ben je relatief klein, in vergelijking met de grote spelers waar je mee te maken hebt, zoals leveranciers en verzekeraars. Eigenlijk zouden verzekeraars zich er wat meer mee moeten bemoeien en ons helpen om de kosten in de gezondheidszorg naar beneden te brengen.”

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres