Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Zilveren Kruis bevriest inkoopbudget

Zilveren Kruis bevriest het inkoopbudget voor medische specialistische zorg en ggz. Om dit te kunnen realiseren, zet Zilveren Kruis sterk in op substitutie en doelmatige zorg. Ziekenhuizen krijgen een tegemoetkoming als ze hieraan meewerken. Dit meldt Skipr.nl.

Het bevriezen van het inkoopbudget voor medische specialistische zorg en ggz houdt, volgens het inkoopdocument 2018, in dat Zilveren Kruis niet meer budget reserveert dan dat het nu uitgeeft. Dit staat haaks op de wensen van de ziekenhuizen. Een groei van het budget zou namelijk noodzakelijk zijn om onder meer de stijgende kosten van dure medicijnen op te vangen. Ook in het hoofdlijnenakkoord van Zilveren Kruis werd een budgetstijging van jaarlijks 1,5 procent beschreven. Door de bevriezing van het inkoopbudget gaat dat niet lukken, maar Oliver Gerrits, directeur zorginkoop, maakt zich niet druk. Volgens hem moet een hoofdlijnenakkoord over meer gaan dan financiën. Inhoud is, volgens hem, ook heel belangrijk.

Substitutie en innovatie
Die inhoud komt bij Zilveren Kruis terug in de substitutie en innovatie. Volgens Gerrits hoeft veel zorg niet in het ziekenhuis plaats te vinden, terwijl dit wel gebeurd. Hij vindt dat het aanbod van de ziekenhuizen beter moet aansluiten op de veranderende wensen van de patiënt op het gebied van gemak, regie, betrokkenheid en inzicht in kwaliteit.

Tegemoetkoming
Ziekenhuizen die hieraan meewerken, kunnen rekenen op een tegemoetkoming. Zilveren Kruis is bereid om bij krimp de vergoeding voor vaste lasten in stand te houden. Als er sprake is van een groei, dan is er de mogelijkheid van vergoeding van variabele kosten. Het is in ieder geval de bedoeling dat er meer ruimte komt voor dynamiek. Gerrits hoopt met hetzelfde inkoopbudget meer patiënten op te kunnen vangen, maar dat geld zal, volgens hem, niet evenredig worden verdeeld.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres