Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Ziekenhuizen vrezen harde Brexit

Nederlandse ziekenhuizen vrezen voor medicijntekorten wanneer het Verenigd Koninkrijk (VK) zonder akkoord de EU verlaat. Nederland importeert immers jaarlijks voor 2,2 miljard euro aan medicijnen vanuit het VK. In het geval een harde Brexit zouden deze medicijnen mogelijk niet meer worden toegelaten op de Nederlandse markt.

Een bijkomend probleem is, volgens de NOS, dat veel ziekenhuizen niet precies weten welke medicijnen vanuit het VK komen. Veel medicijnen en medische hulpmiddelen, zoals pacemakers, worden in de VS geproduceerd. Om deze producten in de EU te verhandelen moeten ze gecertificeerd worden in een EU-land. Vanwege de taal kiezen de Amerikanen vaak voor een Brits certificaat. Dat certificaat verliest op 29 maart, wanneer de Brexit een feit is, haar geldigheid.

Tussenhandelaren
Aangezien ziekenhuizen via Nederlandse tussenhandelaren hun medicijnen en hulpmiddelen inkopen, hebben ze vaak geen idee waar deze producten gecertificeerd zijn. Het ministerie van Volkgsgezondheid heeft nu een (geheime) lijst opgesteld van medicijnen waarvan onderzocht moet worden of ze inmiddels ook buiten het VK een EU-certificaat hebben ontvangen.

Bureaucratie
De ziekenhuizen willen echter dat minister Bruno Bruins voor een EU-brede oplossing gaat strijden. Zo zou de EU kunnen afspreken dat het ook bij een ‘no-deal’ Brexit medicijnen met een Brits certificaat toelaat. Volgens de ziekenhuizen zit alleen de bureaucratie hen in de weg en zullen die producten na 29 maart net zo betrouwbaar zijn als nu. In een reactie laat minister Bruins weten dat de ziekenhuizen verantwoordelijk zijn voor hun medicijnvoorraad en dat hij daar geen zicht op heeft. Hij is wel bereid het gesprek te voeren wanneer ziekenhuizen zich zorgen maken

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres