Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Ziekenhuizen kopen samen geneesmiddelen in

Acht academische ziekenhuizen in Nederland gaan samen dure geneesmiddelen inkopen. Ze hopen zo dat ze daardoor hogere kortingen kunnen bedingen. De ziekenhuizen zijn van plan te beginnen met het gezamenlijk inkopen van ontstekingsremmers en een immunotherapie tegen kanker. Dit meldt Financieel Dagblad.

De toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) gaf de ziekenhuizen vorig jaar toestemming voor gezamenlijke inkoop van medicijnen. Ziekenhuizen en verzekeraars waren eerder huiverig voor samenwerking uit angst voor sancties van de ACM. Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter ACM, vond juist dat dat de ziekenhuizen zich krachtig moeten kunnen opstellen tegen grote farmaceutische bedrijven.

Immunotherapie
Het eerste gezamenlijk inkoopcontract is voor een immunotherapie tegen kanker. In de loop van dit jaar zal dit van start gaan. De kosten van nieuwe medicijnen tegen kanker zijn bij de academische ziekenhuizen sterk gestegen.  Zo kunnen de kosten van immunotherapieën oplopen tot tienduizenden euro’s per patiënt per jaar.

Ontstekingsremmers
De acht academische ziekenhuizen willen ook samen ontstekingsremmers gaan inkopen. Ontstekingsremmers zijn dure geneesmiddelen die worden gebruikt voor patiënten met reuma, maag-en-darmziektes en huidaandoeningen. Dit medicijn is een belangrijke kostenpost voor academische ziekenhuizen. De reden dat het nog niet eerder gezamenlijk ingekocht is, is omdat de academische ziekenhuizen vaak nog aan lopende contracten gebonden zijn.

Zorgverzekeraars
Een aantal zorgverzekeraars volgen al een traject voor gezamenlijke inkoop van dure kankermedicijnen. Op de meeste middelen rust nog patent, waardoor er maar één aanbieder is. De verzekeraars mogen daarom onderling samenwerken om een tegenkracht te vormen. De branchevereniging Zorgverzekeraars Nederland heeft onlangs een projectmanager aangesteld die de gezamenlijke inkoop van de grond moet tillen.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres