Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Ziekenhuizen betalen teveel voor cardiologische hulpmiddelen

Ziekenhuizen betalen te hoge prijzen voor cardiologische hulpmiddelen als pacemakers, ICD’s en hartmonitoren. Dit komt door gebrek aan concurrentie en transparantie. Een van de oplossingen hiervoor is het verbeteren van de inkoopsamenwerking. Ook zou de politiek meer kunnen sturen. Dat blijkt uit een marktanalyse van Intrakoop.

Een van de resultaten van de marktanalyse van cardiologische hulpmiddelen is dat er maar een beperkt aantal leveranciers zijn. Zij hebben daardoor een relatief dominante marktpositie. De markt voor cardiologische hulpmiddelen bestaat uit drie Amerikaanse bedrijven die samen 90 procent van de omzet in handen hebben en twee Europese leveranciers die de overige 10 procent bezitten.

Nederland blijft achter
Een van de zwaarstwegende factoren voor de hoge prijs is de (nog) kleinschalige en daardoor minder effectieve samenwerking tussen zorgorganisaties. Dat blijkt uit het onderzoek. Daarin staat ook dat Nederland internationaal gezien het meest achterblijft in het nemen van maatregelen voor een gelijk speelveld tussen leveranciers en ziekenhuizen.

Kosten terug brengen
Volgens Intrakoop zijn er meerdere opties om de kosten voor de zorg terug te brengen, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Zo zouden de kostprijsverschillen aan de hand van benchmarks inzichtelijk kunnen worden gemaakt. Dit zou vervolgens kunnen worden gebruikt bij de inkoop van cardiologische hulpmiddelen. Ook zouden ziekenhuizen meer samen kunnen werken.

Sturende houding
Een andere oplossing, volgens het onderzoek, is dat zorgverzekeraars ziekenhuizen ondersteunen bij het contracteren van en met de industrie. Daarnaast is een sturende houding van de politiek gewenst, vindt Intrakoop. De politiek zou bijvoorbeeld de acceptatieprocedure voor nieuwe producten van producenten binnen de Europese Unie moeten versnellen. Zo wordt de positie van de Europese producenten om concurrentie te vergroten versterkt.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres