Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen
Sinds het begin van de wereldwijde coronpandemie hebben toeleveringsketens te maken gehad met grote verstoringen. Ook was er geen verbetering wat de handelsoorlogen tussen Europa, Noord-Amerika en China betreft. Op de site van het Britse Supply Management schrijft de CPO van onderzoeksbureau Kantar Stephen Day wat volgens hem de zeven trends zijn op inkoopgebied in 2022.
Vanwege de dunne, just-in-time toeleveringsketens, kregen bedrijven niet de kans om enorme voorraadbuffers op te bouwen om te voldoen aan de vraag die gepaard gaat met de verstoring van het aanbod. Het terugsturen van containers uit westerse havens naar China om ze daar opnieuw te vullen, verliep voor Covid-19 op een zeer gesynchroniseerde manier. Door het huidige containeroverschot in Amerikaanse en Europese havens is dat proces zwaar verstoord.
We zijn momenteel getuige van wat ‘Het Grote Ontslag’ wordt genoemd. De effecten ervan zijn zichtbaar in beroepen die traditioneel niet erg goed betaald werden of waarin de werkomstandigheden niet al te best waren. Mensen in die functies, zoals bezorgers en vrachtwagenchauffeurs, kiezen er nu voor om andere dingen te gaan doen. De vraag naar personeel en de behoefte aan talent zal dus enorm zijn. Naast dat het moeilijk is om talent aan te trekken, is het nog moeilijker om het vast te houden. Werkgevers zullen extra hard moeten werken en echt in het personeelsbestand moeten investeren.
Met de behoefte om te minderen met fossiele brandstoffen en zo de CO2-uitstoot aan banden te leggen, wordt het tijd om de kosten van het milieu mee te wegen in de totale leveringskosten. Goed uitgangspunt is dat bedrijven hun eigen CO2-uitstoot gaan meten. Grote organisaties meten en verminderen hun uitstoot al. Kleine bedrijven zullen begeleiding en hulp nodig hebben om erachter te komen wat ze kunnen doen aan hun uitstoot.
De auto-industrie kampt met een tekort aan halfgeleiderchips en dit zal waarschijnlijk de komende twee jaar aanhouden vanwege het aantal chips dat nodig is bij de bouw van moderne voertuigen. Die behoefte aan digitale technologie zet de fabrieken enorm onder druk. Ze zullen ook moeite hebben met het enorme vraagtempo dat nodig is om met succes over te stappen van CO2-uitstotende voertuigen. Er zijn nog veel meer van dergelijke productienadelen nu hele sectoren beginnen over te schakelen naar een koolstofarme wereld. Het plannen van de langetermijnvraag, met bijbehorende ingebouwde veerkracht, wordt belangrijk.
5. Hoge inflatie
Historisch gezien kon inkoop zich indekken tegen inflatie door zeer agressief te zijn aan de inkoopzijde. Dat heeft twee problemen opgeleverd. De goedkope productiemarkten hebben nu te maken met kosteninflatie, dus bedrijven kunnen echt nergens anders heen om goedkoper in te kopen. Daarbij komen de ‘war on talent’, milieubelastingen en aanbodtekorten. Hierdoor zullen de bedrijfskosten blijven stijgen. Dit kan worden gecompenseerd met een insteek van totale eigendomskosten, dus niet alleen inzicht in de initiële aankoopkosten, maar ook in de voortdurende ondersteuning en uitvoering van aankoopbeslissingen. Daarnaast is een fundamentele heropzet nodig van de ‘ontwerpen-om-iets-betaalbaar-te-maken’-mentaliteit.
Inkoop voelt zich nu veel meer verplicht om ervoor te zorgen dat de arbeidsomstandigheden bij leveranciers en het salaris en minimumloon dat mensen verdienen voldoende zijn voor een ​​relatief goede levensstandaard. Inkopers hebben leveranciers gepusht om te voldoen aan een lange lijst met eisen die veel meer een luxe zijn dan bedrijfskritisch voor een product. Bedrijven moeten minder specificeren en zich veel meer richten op de dingen die echt nodig zijn om verandering in het bedrijfsleven te stimuleren.
De meest toegankelijke tool voor bedrijven om door de inkooptrends heen te navigeren, betreft data. Volgens Day moeten we ons in de toekomst concentreren op het oogsten en gebruiken van gegevens. Zorgen voor diverse en inclusieve leveranciers met een strategie voor koolstofemissies en andere zaken die hierboven aan de orde komen, betekent niets als inkoop het niet kan meten en daardoor geen data heeft. Hoe geavanceerder bedrijven data en systemen, protocollen en processen samenbrengen, hoe beter ze voorbereid zijn op toekomstige uitdagingen.
Bron: Supply Management