Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Zelftests leveren handige leveranciers kapitalen op

De handel in zelftests bloeit op nu de overheid het gebruik ervan aanmoedigt. Bedrijven kunnen er flink aan verdienen. De zelftests hebben een lage kostprijs en de winstmarges zijn hoog. Volgens betrokkenen is wel sprake van een markt met hoge risico’s. Zo meldt het FD op basis van een eigen rondvraag.

Supermarkten en drogisten hebben sinds april 2021 inmiddels ongeveer 25 miljoen zelftesten verkocht. De vraag is verder gegroeid nu het kabinet adviseert om ook bij milde klachten een zelftest te gebruiken. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is veruit de grootste inkoper van zelftests met tot nu toe zo’n 65 miljoen exemplaren. VWS begon recent met een nieuwe aanbesteding voor nog eens maximaal 53,5 miljoen zelftests. Eerst verliep de aanbesteding via een spoedprocedure zonder de Europese aanbestedingsregels. Demissionair minister Hugo de Jonge informeerde de Tweede Kamer over deze onrechtmatige aankoop. VWS begon in september alsnog met een Europese aanbesteding voor zelftests. Het ministerie sloot via die aanbesteding in oktober een inkoopcontract af met vijf partijen.

Aanbesteding VWS

VWS besteedde maximaal 321 miljoen euro voor maximaal 53,5 miljoen tests. Dat is omgerekend een maximumprijs van 6 euro per test. Handelaar Josef Adrian die zegt dat zijn bedrijf Core Hygienics een van de vijf gecontracteerde partijen is, stelt dat zijn bedrijf minder ontvangt. Adrian benadrukt dat de markt voor de zelftesten nu ‘gekker is dan ooit’ met ‘gigantische risico’s’. “Je moet miljoenen euro’s overmaken naar bedrijven in China die je niet goed kent.” De marges in de consumentenmarkt zijn volgens hem afgelopen weken sterk gegroeid. Volgens CEO Severin Schwan van het Zwitserse Roche, leidde de grote aanhoudende vraag naar de coronatests tot een omzetgroei van 18 procent in de testafdeling van het bedrijf in het derde kwartaal van 2021. Roche deed niet mee aan de recente aanbesteding van VWS.

Onzekere markt

De zelftests kosten tussen de 3 en 8 euro. Volgens berekeningen van Robert Driessen van WTP Buynamics ligt de huidige kostprijs voor een zelftest rond de 0,80 euro. Daarin zijn een winstmarge voor de producent en de transportkosten al verwerkt. Hoogleraar Health Technology Assessment Carin Uyl-de Groot vermoedt dat vooral tussenhandelaren en verkopers profiteren van de handel. Volgens Uyl-de Groot blijft het een onzekere markt. “De vraag kan snel stijgen, maar ook dalen, afhankelijk van de actualiteit. Of het goed zakendoen blijft met de zelftests, hangt af van hoe de aanpak van het virus gaat verlopen.”

Bron: FD

Inkoperscafé berichtte al eerder dit jaar over de prijs van de zelftesten.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Mis niets en ontvang gratis E-book!

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief. Ontvang het laatste inkoopnieuws automatisch in je mailbox en ontvang het e-book 'De 6 juridische topics bij de inkoop van IT'.