Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Zalmprijs is historisch hoog

De prijs van zalm is het afgelopen jaar flink gestegen door een stijgende vraag en een afnemende productie. Supermarkten als Albert Heijn zullen daarom meer moeten betalen voor een kilo zalm. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) is de prijs ‘historisch hoog’. Dit meldt de Volkskrant.

De grootste zalmconsumerende landen als Frankrijk, Duitsland, VS en Japan hebben hun import verhoogd terwijl de wereldwijde zalmproductie afnam met 6,8 procent. Het gevolg daarvan is dat een kilo kweekzalm op de wereldmarkt nu 7,40 euro kost. Anderhalf jaar gelden kostte dat nog 4,70 euro. Niet alleen een toename van de vraag zorgde voor deze stijging. Er is ook sprake van een afname in productie. Noorwegen en Chili, de twee grootste zalmkwekende landen, werden in 2016 namelijk getroffen door de grillen van de natuur.

Giftige algenuitbraak
In de eerste helft van 2016 gingen de zalmen in Chili dood door een grote giftige algenuitbraak. Door het weerverschijnsel El Niño steeg de watertemperatuur in Chili. De algen gedijden daar goed bij, maar dit ging wel ten koste van de zalmen. De Chileense zalmproductie is daardoor met 20 procent gedaald.

Zeeluizen
De tekorten in Chili kunnen normaal gesproken worden opgevangen door Noorwegen en Schotland, maar in de tweede helft van vorig jaar werden deze landen getroffen door zeeluizen. Deze parasieten hechten zich op de kieuwen en de huid van de zalmen. De vissen kunnen daardoor minder goed ademen en hebben kans besmet te raken met infecties.

Prijs blijft nog hoog
Het duurt nog wel even voordat de prijs van zalm weer zal dalen. Zalmen hebben ruim twee jaar nodig voordat ze groot genoeg zijn voor consumptie. Nordea, een Scandinavische bank, verwacht daarom dat een kilo zalm het hele jaar boven de 6,40 euro blijft kosten. In Nederland lijkt de populariteit van de zalm nog niet te lijden onder de hoge prijzen.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres