Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Total cost of ownership

Total cost of ownership (TCOO) is het volledig inzichtelijk maken van alle kosten die gerelateerd zijn aan de aanschaf en het gebruik gedurende de levenscyclus van de ingekochte goederen en diensten.

De initiële kosten kunnen bij een duurzame aanbesteding hoger zijn, bijvoorbeeld omdat er ander materiaal wordt gebruikt of omdat er bijvoorbeeld een onderhoudsvrij of energiearm ontwerp wordt gemaakt. Dit kan echter worden gecompenseerd door lagere gebruikskosten en onderhoudskosten. Ook bij de sloopkosten kunnen voordelen optreden. Zo pas het bijvoorbeeld in een cradle-to-cradlebenadering om alleen maar materialen te gebruiken die kunnen worden hergebruikt of die opgaan in de biologische kringloop.

Door het aanschaf-, onderhoud- en afdankingsbudget te bundelen en deze mee te nemen over de gehele gebruiksfase, ontstaat er een ander beeld van de ‘prijs’ bij het beoordelen van de offertes.

Bronnen:

Partner van Inkoperscafé:

Onderwerpen

Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Mis niets en ontvang een gratis e-book!

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief. Zo krijg je het laatste inkoopnieuws automatisch in je mailbox en ontvang je het e-book 'ICT-contracten & contract-management: tips, trucs en juridische valkuilen.'