Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Take it or leave it-tactiek

Bij de onderhandelingstactiek Take it or leave it probeert de inkoper de leverancier te overbluffen. De inkoper stelt hierbij dat de deal niet doorgaat als de andere partij niet akkoord gaat met de voorwaarden.

De inkoper presenteert zijn voorstellen gelijk aan het begin van de onderhandelingen als definitief. De inkoper houdt het initiatief in handen en dringt de ander in het defensief. De verantwoordelijkheid voor het afbreken van de onderhandelingen ligt dan ook volledig bij de andere partij.

Het vroegtijdig innemen van een scherp openingsbod is een element van een competitieve onderhandelingsstrategie. Hier moet alleen voor gekozen worden als de inkoper goed kan inschatten wat de andere partij als minimum mogelijkheid overweegt. Dit vereist veel kennis van de markt en van de specifieke uitgangssituatie bij de leverancier.

Zie ook: Onderhandelingstactieken.

Bronnen:

  • Inkopen voor Dummies
Partner van Inkoperscafé:

Onderwerpen

Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Mis niets en ontvang een gratis e-book!

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief. Zo krijg je het laatste inkoopnieuws automatisch in je mailbox en ontvang je het e-book 'ICT-contracten & contract-management: tips, trucs en juridische valkuilen.'