Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen
Hoe scherp commerciële afspraken ook zijn, als de onderliggende risico’s niet afgedekt zijn, kunnen de gevolgen heel kostbaar zijn. Inkopers geven risicomanagement dan ook een steeds hogere prioriteit. Er is meer aandacht voor leveranciers en dienstverleners die mogelijk in financiële problemen komen door een afnemende vraag, stijgende kosten van grondstoffen en problemen met het krijgen van financiering.
Belangrijker nog zijn de fluctuaties in inkoopprijzen. Inkopers moeten hun inkoopstrategie steeds nauwkeuriger afstemmen op het spel van vraag en aanbod op inkoopmarkten. Hoeveel kopen we van bepaalde onderdelen op basis van harde afspraken ver vooruit? Hoeveel kopen we op basis van tactische, flexibele capaciteitsafspraken? Hoeveel kopen we ‘on the spot’?
Er zijn een aantal procedurele risico’s en inhoudelijke inkooprisico’s te onderscheiden. Procedurele risico’s gaan bijvoorbeeld over de wet- en regelgeving, ondernemingsbeleid en procedurestructuren. Inhoudelijke inkooprisico’s zijn inherent aan het inkoopproces.
Petra Hoffmann geeft in haar scriptie aan de Hanze Hogeschool de volgende definitie voor een inkooprisico: “Een eventueel voorval in verband met inkomende goederen. Dit is veroorzaakt door het falen van individuele leveranciers of de toeleveringsmarkt. Het resulteert in het onvermogen van de afnemer om te voldoen aan klantwensen of in een bedreiging voor de klant van leven of veiligheid.” En over inkooprisicomanagement zegt ze: “Dit is het managen van inkooprisico’s door middel van coördinatie en samenwerking tussen de supply chain partners om winstgevendheid en continuïteit te garanderen.”
De inbedding van risicomanagement in het (tactisch) inkoopproces geeft een organisatie de kans om de inkoopfunctie ‘in control’ te krijgen. Regelmatige bedrijfsbrede audits zijn aan te raden. De inkoopafdeling is bij uitstek de partij die in eerste instantie de inkleuring van de risicoanalyse en beheersmaatregelen in inkooptrajecten voor haar rekening neemt. Dit moet in goed overleg met functiegebieden zoals control, audit en juridische zaken. Mede daardoor kan inkoop fungeren als een gewaardeerde gesprekspartner die meeweegt, analyseert en oplossingen aandraagt om risico’s te vermijden, verminderen of afwentelen.
Bronnen: