Raamcontract

Een raamcontract of raamovereenkomst is een afspraak tussen een leverancier en een klant om een bepaald product of dienst binnen een bepaald raam of kader te leveren.

Denk bij een raamcontract aan een vaste looptijd voor een vooraf afgesproken prijs, en levering tegen vooraf afgesproken voorwaarden. Soms worden er ook minimum en/of maximum af te nemen aantallen afgesproken, die soms tegen gunstiger voorwaarden (bijvoorbeeld levertijd) worden geleverd.

Een raamcontract is de aangewezen contractvorm als het aantal producten voor een inkoper bij één leverancier onvoorzienbaar groot is. Dat kan oplopen tot velen duizenden producten per contract. Het voorspellen van de behoefte is dan te onzeker om bindende afspraken te maken.

Het raamcontract is bedoeld voor herhaald gebruik, vaak voor een groot aantal jaren, en voor veel verschillende producten. Het bevat een beperkte of geen afnameverplichting. Het is vaak bedoeld voor het plaatsen van een stroom van toekomstige opdrachten.

Het raamcontract wordt ook weleens kapstokcontract, cataloguscontract of paraplucontract genoemd. Een raamcontract wordt soms ook nog weleens ten onrechte afroepcontract genoemd, terwijl het feitelijk om iets anders gaat: bij een afroepcontract is de inkoper wél gebonden aan het afnemen van de overeengekomen aantallen (alleen het tijdstip van de afroep is onzeker).

Bronnen:

Albert Mulder

Over de auteur
Albert Mulder