Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Purchasing Managers Index

Purchasing Managers Index, afgekort PMI, wordt ook wel inkopersindex genoemd. PMI is een indexcijfer dat een indruk geeft van het vertrouwen dat inkoopmanagers op dat moment in de economie hebben. Het geeft daarnaast ook een beeld van de Nederlandse industrie.

Ligt de waarde boven de 50? Dan is er sprake van vertrouwen en/of groei. Bij een waarde van onder de 50 wordt een afname van activiteiten verwacht. Een PMI-score van 50 betekent dat er geen verandering heeft plaatsgevonden. Hoe groter de afwijking, hoe groter de mate van verandering.

In Nederland vullen rond de driehonderd inkoopmanagers de maandelijkse enquête van Markit in. Deze inkopers werken bij bedrijven die minimaal tien procent van het BBP vertegenwoordigen. In de enquête wordt er gevraagd naar productie, nieuwe orders, exportorders, ingekocht materiaal en voorraad gereed product.

Elke eerste werkdag van de maand geeft Nevi de Inkoopmanagersindex (Nevi PMI) voor Nederland uit. Deze index geeft een beeld van de Nederlandse industrie én de gehele Nederlandse economie. ABN-Amro participeert sinds 2020 ook in de PMI door deze te voorzien van duiding.   

De PMI wordt gepubliceerd door het Institute for Supply Management (ISM). ISM publiceert een hoop verschillende indexen, maar de PMI wordt het meest gevolgd.

Bronnen:

Partner van Inkoperscafé:

Onderwerpen

Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Mis niets en ontvang een gratis e-book!

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief. Zo krijg je het laatste inkoopnieuws automatisch in je mailbox en ontvang je het e-book 'ICT-contracten & contract-management: tips, trucs en juridische valkuilen.'