Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen
Maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI) wordt ook wel ketenverantwoordelijkheid of duurzaam inkopen genoemd. Bij inkoopbeslissingen wordt meestal op prijs, kwaliteit en levertijd gelet. Bij MVI worden ook de sociale aspecten en milieuaspecten meegenomen. Op die manier heeft het bedrijf effect op het gedrag van de toeleveranciers, bijvoorbeeld op het gebied van arbeidsomstandigheden, rechten van werknemers en milieu.
Ketens worden steeds complexer. Producten of delen van een product zijn vaak in een ander land geproduceerd. De verantwoordelijkheid van de inkoper eindigt niet bij de grens. Weten waar grondstoffen vandaan komen, wat er speelt bij toeleveranciers en door wie producten vervaardigd worden, is belangrijk. Arbeidsomstandigheden en milieu-issues bij buitenlandse toeleveranciers hebben uiteindelijk ook invloed op de duurzaamheid van een in Nederland gevestigd bedrijf.
Bewust en gericht duurzaam inkopen vormt een krachtig instrument om belangrijke duurzaamheidsdoelstellingen te bereiken, bijvoorbeeld op het gebied van energie. Vaak worden hierbij kansen gemist, door de complexe handel in buitenlandse energiecertificaten of door geen aandacht te besteden aan het verlagen van het energieverbruik.
Bedrijven kunnen door verschillende redenen kiezen voor MVI:
MVI is maatwerk, maar er zijn wel algemene aandachtspunten opgesteld door PIANOo:
Er is ook een Manifest Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen (Manifest MVOI). Deze geldt van 2022 tot 2025 en is hier te vinden.Â
Bronnen: