Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Just in time-inkoop

Just in time-inkoop (kortweg JIT-inkoop genoemd) is een van oorsprong Japanse werkwijze van inkopen: zij beoogt een exact aantal benodigde materialen en producten op bepaalde tijdstippen optimaal ter beschikking te hebben. Het betekent populair gezegd: ‘precies op tijd’ leveren wat de klant of ketenpartner nodig heeft.

De bedoeling achter JIT-inkoop is om levering en productie zodanig op elkaar af te stemmen dat er nauwelijks tot geen voorraden in een bedrijf nodig zijn. De leveringen gebeuren precies op tijd, dus er hoeft niets te worden opgeslagen. Dit zorgt uiteindelijk voor het wegvallen van de voorraadkosten en alle andere daarbij optredende kosten.

Een groot nadeel van JIT is dat een kleine verstoring in de toeleveringen de hele bevoorradingsketen plat kan leggen. Er zijn bij JIT geen buffervoorraden meer. Het proces lijkt dus erg op een lopende band, waarbij de productieprocessen van verschillende bedrijven naadloos op elkaar aansluiten. Om de logistiek in just in time goed te laten verlopen, gebruiken bedrijven vaak een voorraadsysteem.

Bronnen:

Partner van Inkoperscafé:

Onderwerpen

Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Mis niets en ontvang een gratis e-book!

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief. Zo krijg je het laatste inkoopnieuws automatisch in je mailbox en ontvang je het e-book 'ICT-contracten & contract-management: tips, trucs en juridische valkuilen.'