Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Gekoppelde Contracten

Dit is een contractmanagement benadering die we nog niet zoveel tegenkomen. Er zijn maar weinig contracten die echt op “eigen kracht” een eindresultaat opleveren. Vaak is het resultaat van een contract in feite een tussenresultaat: beschikbaarheid van goederen of diensten ergens in de keten. Terwijl juist de samenkomst van de prestaties uit de verschillende contracten moet leiden tot het gewenste eindresultaat.

Neem als voorbeeld het eindresultaat “een veilige straat in het donker”. Als we er voor het gemak even vanuit gaan dat de keuze al is gemaakt om dit resultaat (veilige straat in het donker) te bereiken door het plaatsen van straatlantaarns die bij het vallen van de duisternis de straat verlichten en daardoor de veiligheid van de personen die zich op die weg begeven vergroot, dan is het duidelijk dat de prestaties van verschillende contracten zullen moeten samenkomen op het juiste moment op het gewenste resultaat te bereiken.

De levering van de lantarenpalen op maandag en de levering van de lamp op woensdag, zorgt op zijn vroegst op woensdag voor het gewenste resultaat. Dan is nog te hopen dat de aannemer op tijd het gat heeft gegraven, de installateur de elektrische aansluiting heeft kunnen realiseren alvorens de aannemer de betonnen voet gaat gieten. Waarna met de ingehuurde kraan de paal kan worden geplaatst en met de, eveneens ingehuurde, hoogwerker de lamp in de fitting kan worden gedraaid. En dan gaan we er ook maar even vanuit dat de leverancier van de elektriciteit de juiste prestatie (stroom op bepaalde tijden; afhankelijk van het seizoen) levert.

Essentieel bij deze benadering is dat vooraf duidelijk is wat nu eigenlijk het gewenste eindresultaat is (output).

Partner van Inkoperscafé:

Onderwerpen

Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Mis niets en ontvang gratis E-book!

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief. Ontvang het laatste inkoopnieuws automatisch in je mailbox en ontvang het e-book 'De 6 juridische topics bij de inkoop van IT'.