Een forecast is een voorspelling van de toekomstige vraag in de markt naar een bepaald product. Op grond van de forecast kan een leverancier de benodigde grondstoffen bestellen of fabriceren om aan de verwachte toekomstige vraag naar het product te kunnen voldoen. Het woord forecast wordt ook wel gebruikt voor weerbericht. Je zou de term forecast in de inkoop dus ook kunnen zien als ‘het weerbericht van de markt’.

Een forecast kan op vele manieren worden gemaakt, maar er zijn grofweg twee methoden. Enerzijds kan de forecast met behulp van statistiek worden gemaakt, bijvoorbeeld door extrapolatie van historische gegevens of door een regressieanalyse. Anderzijds kan de forecast op basis van beoordelingen worden gemaakt, bijvoorbeeld door intentie-onderzoek of expertsystemen. Ook mengvormen zijn mogelijk, zoals samenwerkend forecasten (CPFR).

Een forecast kun je het best voorzichtig gebruiken. Net zoals het weerbericht niet per se het daadwerkelijke weer hoeft te zijn: zonder kennis van de markt (en zelfs met kennis van de markt) kan het blind varen op een forecast leiden tot te veel voorraad, wat een hoge kapitaalbinding tot gevolg kan hebben. Of het kan leiden tot te weinig voorraad, waardoor de bestellingen niet uitgeleverd kunnen worden. De betrouwbaarheid of nauwkeurigheid van een forecast(proces) kan gemeten worden door de forecast achteraf te vergelijken met de werkelijkheid. Het verschil tussen forecast en werkelijkheid wordt een voorspelfout genoemd.

Bronnen: