First Article Inspection (FAI)

Een First Article Inspection (FAI) is een controle voorafgaand aan het productieproces. Hierbij wordt bepaald of de leverancier op consistente basis kwalitatieve producten kan produceren die voldoen aan de bijhorende specificaties. Bij deze kwaliteitsinspectie controleert de inspecteur de productspecificaties en bekijkt hij of het product voldoet aan de wensen van de klant.

Voor leveranciers biedt deze controle de mogelijkheid om elke stap te evalueren, eventuele fouten te identificeren en risico’s te minimaliseren. Zo blijven eventuele vertragingen binnen het proces beperkt en ontstaan er doorgaans geen onnodige extra kosten. Hiermee zorgt een FAI voor een efficiënte start van het productieproces en voorkomt FAI miscommunicatie tussen leveranciers en klanten.

Ties Coolen

Over de auteur
Ties Coolen

Ties Coolen is directeur van Quality Control (QC). QC controleert en inspecteert producten op gewenste kwaliteit en correctheid; dit in opdracht voor bedrijven overal in China, Vietnam & India. Hierdoor hoeft de opdrachtgever zelf niet naar China, Vietnam & India en is toch zeker van een professionele inspectie.