Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

DuPont-schema

DuPont-schema (ook wel genoemd -analyse of -chart) is een rekenschema waarmee (onder meer) het effect van inkoopbesparing op de rentabiliteit van het geïnvesteerd vermogen kan worden bepaald. 

Het DuPont-schema werd in 1919 door het chemieconcern E.I. du Pont de Nemours and Company ontwikkeld. Het heeft als doel om schematisch de samenhang te laten zien tussen grootheden van de balans en de resultatenrekening. 

Het DuPont-schema maakt voor haar formule gebruik van drie factoren. De eerste factor, de netto winstmarge, evalueert het operationeel management. De tweede factor, de mate waarin de activa omzet genereren (asset turnover), evalueert de investeringen. De derde factor, leverage, is een indicatie van de mate waarin de onderneming haar winst door middel van financieel management verhoogt. De berekening is: Opbrengst = Netto winstmarge x de totale activa omzet = Netto bedrijfsresultaat na belastingen / verkopen x verkopen / Gemiddelde netto activa.

Er zitten wel een aantal nadelen van het DuPont-schema:

  • Het is gebaseerd op boekhoudcijfers die fundamenteel niet betrouwbaar zijn;
  • Het omvat geen kapitaalkosten;
  • Als je slechte gegevens invoert zal dit ook een slecht resultaat opleveren.

Betrouwbare boekhoudcijfers zijn een voorwaarde voor een succesvolle inzet van het Dupont-schema.

Bronnen:
Mutatis Mutandis 
Wikipedia
Weka Financieel

Partner van Inkoperscafé:

Onderwerpen

Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Mis niets en ontvang gratis E-book!

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief. Ontvang het laatste inkoopnieuws automatisch in je mailbox en ontvang het e-book 'De 6 juridische topics bij de inkoop van IT'.