Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Contractcompliance

In hoeverre wordt een contract ook echt gebruikt? Welk deel van de spend voor een bepaald gecontracteerd product of gecontracteerde dienst wordt conform het contract besteld? Worden producten überhaupt afgenomen, of worden ze wel afgenomen, maar bij andere leveranciers? In dat laatste geval spreken we van ‘contract leakage’, waarbij een deel van de spend weglekt uit het contract, naar andere leveranciers of andere contracten.

Deze lekkage komt veelvuldig voor bij contracten die omwille van volumekorting op basis van bundeling als een ‘one-size-fits-all’ zijn gedefinieerd: eenheidsworst voor iedereen. In de praktijk blijken de diverse budgethouders zichzelf toch als een ‘broodje speciaal’ te zien en koopt men iets anders dan in het contract is vastgelegd bij andere leveranciers. Ook al had men van tevoren gecommitteerd aan het contract.

Een andere belangrijke reden is dat het bestaande contract niet flexibel genoeg is om met de praktijk mee te bewegen. Het voldoet daarmee niet meer aan de behoefte van de budgethouder, die om die reden een andere oplossing zoekt (en zal vinden).

Ook kan men van mening zijn dat het contract niet meer ‘marktconform’ is. De prestaties ontwikkelen niet mee met de markt.

Partner van Inkoperscafé:

Onderwerpen

Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Mis niets en ontvang gratis E-book!

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief. Ontvang het laatste inkoopnieuws automatisch in je mailbox en ontvang het e-book 'De 6 juridische topics bij de inkoop van IT'.