Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Certificaat van oorsprong

Een Certificaat van Oorsprong (CvO) bewijst waar een product gemaakt is. Op basis van het CvO beslist een land of het product ingevoerd mag worden. Een CvO is soms nodig, vanwege handelspolitieke maatregelen, zoals boycotten, importbeperkingen en importquota. Binnen de EU is een CvO meestal niet vereist.

Voor goederen die voorzien zijn van een CvO hanteert de douane in het land van bestemming het algemene invoertarief of het MFN (most favoured nation-tarief). Bij MFN betaal je minder of zelfs helemaal geen invoerrechten. Zonder CvO kun je tegen moeilijkheden aanlopen. Hierbij kan gedacht worden aan vertraging van transport en de inklaringsprocedure, oplopende kosten, boetes of weigering van de goederen aan de grens.

Per exportzending kan een CvO opgevraagd worden bij de Kamer van Koophandel. De KvK controleert en bepaalt aan de hand van het door u geleverde bewijsmateriaal de oorsprong van de goederen. De prijs (peildatum januari 2023) van een CvO is afhankelijk van de aanvraagmethode:

  • digitaal: € 15,60
  • kopie: € 1,05 (zowel fysiek als digitaal)

Bronnen:

Partner van Inkoperscafé:

Onderwerpen

Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Mis niets en ontvang een gratis e-book!

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief. Zo krijg je het laatste inkoopnieuws automatisch in je mailbox en ontvang je het e-book 'ICT-contracten & contract-management: tips, trucs en juridische valkuilen.'