Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Bill of Materials

Bill of Material (BoM), of stuklijst, is een lijst van componenten en bewerkingen die nodig zijn om een product te kunnen produceren. Door vooraf een BoM te maken, kan het magazijn controleren of er voldoende materiaal aanwezig is, en heeft de inkoopafdeling een duidelijke bestellijst.

Belang van BoM
Een BoM is een handleiding. Het legt uit wat, hoe en waar er gekocht moet worden. Ook bevat het een uitleg voor het in elkaar zetten van het product. Omdat de BoM informatie combineert van verschillende afdelingen (o.a. design, techniek, productie en inkoop) zullen deze allemaal informatie halen uit dit document. Het is dus belangrijk om een BoM te maken die duidelijk, juist en up-to-date is.

Onderdelen van BoM

  • Nummer onderdelen – geef elk onderdeel een nummer, zodat deze makkelijk herkent kunnen worden. 
  • Benoem onderdelen – geef onderdelen een naam om de herkenbaarheid te vergroten.
  • Fase – geef aan in welke fase elk onderdeel is in zijn levensloop. Voor onderdelen die in productie zijn, is het handig om er ‘in productie’ bij te vermelden. Nieuwe onderdelen kunnen de vermelding ‘ontwerpfase’ krijgen. Dit soort vermeldingen zijn handig tijdens product introducties, omdat het proces makkelijk in kaart kan worden gebracht.
  • Uitleg – een gedetailleerde omschrijving van het onderdeel kan helpen om het onderdeel makkelijker te herkennen en het voorkomt fouten in het inkoopproces. 
  • Aantal – vermeld het aantal onderdelen die nodig zijn voor het product. Dit is vooral noodzakelijk voor de afdeling inkoop en productie. 
  • Inkoopklasse – geef aan hoe elk onderdeel wordt ingekocht of gemaakt om het proces efficiënter te laten verlopen.

Voorbeeld
Een BoM van een PC van een PC-leverancier kan bestaan uit een doos, handleiding, toetsenbord, beeldscherm en software. Deze artikelen hebben bij die leverancier ook weer een stuklijst, maar dit is voor de PC-leverancier niet van belang.

Bronnen

 

 

Partner van Inkoperscafé:

Onderwerpen

Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Mis niets en ontvang gratis E-book!

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief. Ontvang het laatste inkoopnieuws automatisch in je mailbox en ontvang het e-book 'De 6 juridische topics bij de inkoop van IT'.