Bill of materials (BOM)

Bill of materials (BOM), of stuklijst, is een lijst van componenten en bewerkingen die nodig zijn om een product te kunnen produceren. Door vooraf een BOM te maken, kan het magazijn controleren of er voldoende materiaal aanwezig is, en heeft de inkoopafdeling een duidelijke bestellijst.

Belang van BOM
Een BOM is een handleiding. Het legt uit wat, hoe en waar er gekocht moet worden. Ook bevat het een uitleg voor het in elkaar zetten van het product. Omdat de BOM informatie combineert van verschillende afdelingen (o.a. design, techniek, productie en inkoop) zullen deze allemaal informatie halen uit dit document. Het is dus belangrijk om een BOM te maken die duidelijk, juist en up-to-date is.

Onderdelen van BOM

  • Nummer onderdelen: geef elk onderdeel een nummer, zodat deze makkelijk herkend kunnen worden. 
  • Benoem onderdelen: geef onderdelen een naam om de herkenbaarheid te vergroten.
  • Fase: geef aan in welke fase elk onderdeel is in zijn levensloop. Voor onderdelen die in productie zijn, is het handig om er ‘in productie’ bij te vermelden. Nieuwe onderdelen kunnen de vermelding ‘ontwerpfase’ krijgen. Dit soort vermeldingen zijn handig tijdens productintroducties, omdat het proces zo gemakkelijker in kaart kan worden gebracht.
  • Uitleg: een gedetailleerde omschrijving van het onderdeel kan helpen om het onderdeel gemakkelijker te herkennen en daarnaast voorkomt het fouten in het inkoopproces. 
  • Aantal: vermeld het aantal onderdelen die nodig zijn voor het product. Dit is vooral noodzakelijk voor de afdeling inkoop en productie. 
  • Inkoopklasse: geef aan hoe elk onderdeel wordt ingekocht of gemaakt om het proces efficiënter te laten verlopen.

Voorbeeld
Een BOM van een pc van een pc-leverancier kan bestaan uit een doos, handleiding, toetsenbord, beeldscherm en software. Deze artikelen hebben bij die leverancier ook weer een stuklijst, maar dat is voor de pc-leverancier niet van belang.

Bronnen:

Nancy van Bemmel

Over de auteur
Nancy van Bemmel

Journalist InkopersCafe.nl