Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Activity-based costing

Activity-based costing (ABC) is een manier om indirecte kosten aan producten en diensten toe te wijzen. Het is een techniek om de bepaling van de kostprijs te hanteren.

Bij ABC wordt geprobeerd oorzaak- en gevolgrelaties te benoemen, om zo de kosten te verdelen. In plaats van het gebruik van discutabele percentages bij de toewijzing van kosten. Zodra de kosten van de activiteiten (afdelingen) bekend zijn, worden deze kosten bij ABC toegewezen aan elk product. Tegelijkertijd wordt er ook gekeken naar de mate van hoe afhankelijk dit product is van die diensten (van die afdeling / kostenplaats). Op deze manier is het met behulp van ABC mogelijk inzicht te krijgen in de producten met veel overhead. Daarna kan gezocht worden naar manieren om deze kosten te verminderen of door te berekenen aan de klant.

Bronnen:
Wikipedia
The Economist 

Partner van Inkoperscafé:

Onderwerpen

Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Mis niets en ontvang gratis E-book!

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief. Ontvang het laatste inkoopnieuws automatisch in je mailbox en ontvang het e-book 'De 6 juridische topics bij de inkoop van IT'.