Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

ABC-Analyse

De ABC-analyse is in de keten een logistieke methode om het productassortiment van een onderneming onder te verdelen in drie gradaties, aflopend met producten die de meeste omzet opleveren naar producten die de minste omzet opleveren.

Voor een inkoper en/of bedrijf is deze informatie nuttig wanneer je producten uit het assortiment wilt halen of juist wilt toevoegen. Producten die bijvoorbeeld relatief weinig opleveren, zouden bij bedrijven in aanmerking kunnen komen om uit het assortiment genomen te worden. Hierdoor komt voor de inkoper ruimte vrij in het magazijn om een ander product op te nemen.
Daarnaast kan een bedrijf maatregelen nemen die per groep verschillend zijn.

Zo kan het helpen bij de inrichting van een magazijn, waarbij de veel gevraagde producten (A-producten) op de efficiëntste plekken staan, waardoor de afstanden die gereden worden van de laad- en losdocks naar de stellingen het kleinst zijn wat tijd en geld kan besparen. Producten die weinig gevraagd zijn (C-producten) zouden juist achterin het magazijn opgeslagen kunnen worden, omdat deze toch weinig nodig zijn.

– De eerste groep (A) zijn veelal weinig producten die voor de meeste omzet zorgen. Men noemt dit ook wel de 80/20-regel, waarbij 20% van het productassortiment zorgt voor 80% van de totale omzet.
– De tweede groep (B) zijn middelmatig gevraagde producten, waarbij het vaak gaat om 30% van de producten uit het productassortiment die zorgen voor 15% van de totale omzet.
– De laatste groep (C) zijn producten die weinig omzet opleveren. Vaak gaat de vergelijking op van 50% van de producten uit het productassortiment zitten in groep C en leveren 5% van de totale omzet op.
Deze verdeling blijkt in de praktijk in vrijwel alle organisaties en/of inkooppakketten in hoofdlijnen terug te komen.

Bronnen:
Nevi
Wikipedia

Partner van Inkoperscafé:

Onderwerpen

Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres