Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

ABC-analyse

De ABC-analyse is een logistieke methode om het productassortiment van een onderneming onder te verdelen in drie gradaties, van producten die de meeste omzet opleveren naar producten die de minste omzet opleveren.

Voor een inkoper en/of bedrijf is deze informatie nuttig wanneer er producten uit het assortiment gehaald moeten worden, of juist toegevoegd moeten worden. Producten die relatief weinig opleveren, zouden bij bedrijven in aanmerking kunnen komen om uit het assortiment genomen te worden. Hierdoor komt voor de inkoper ruimte vrij in het magazijn om een ander product op te nemen. Daarnaast kan een bedrijf maatregelen nemen die per groep verschillend zijn.

Zo kan de ABC-analyse helpen bij de inrichting van een magazijn. De veelgevraagde producten (A-producten) kunnen op de efficiëntste plekken worden gezet, waardoor de afstanden die gereden worden van de laad- en losdocks naar de stellingen het kleinst zijn. Dat kan tijd en geld besparen. Producten die weinig gevraagd zijn (C-producten) zouden juist achter in het magazijn opgeslagen kunnen worden, omdat deze toch weinig nodig zijn.

  • De eerste groep (A) omvat een beperkte selectie producten die voor de meeste omzet zorgt. Men noemt dit ook wel de 80/20-regel, waarbij 20% van het productassortiment zorgt voor 80% van de totale omzet.
  • De tweede groep (B) betreft middelmatig gevraagde producten, waarbij het vaak gaat om 30% van de producten uit het productassortiment die zorgen voor 15% van de totale omzet.
  • De laatste groep (C) omvat producten die weinig omzet opleveren. Vaak gaat de vergelijking op dat 50% van de producten uit het productassortiment in groep C zitten en 5% van de totale omzet opleveren.

Deze verdeling blijkt in de praktijk in vrijwel alle organisaties en/of inkooppakketten in hoofdlijnen terug te komen.

Bronnen:

Partner van Inkoperscafé:

Onderwerpen

Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Mis niets en ontvang een gratis e-book!

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief. Zo krijg je het laatste inkoopnieuws automatisch in je mailbox en ontvang je het e-book 'ICT-contracten & contract-management: tips, trucs en juridische valkuilen.'