ABC-analyse

De ABC-analyse is een logistieke methode om het productassortiment van een onderneming onder te verdelen in drie gradaties. Van producten die de meeste omzet opleveren naar producten die de minste omzet opleveren.

Deze informatie is nuttig voor een inkoper en/of bedrijf als ze producten uit het assortiment moeten halen, of er juist aan toe moeten voegen. Producten die relatief weinig opleveren, kunnen dan in aanmerking komen om uit het assortiment genomen te worden. Hierdoor komt er voor de inkoper ruimte vrij in het magazijn om een ander product op te nemen. Daarnaast kan een bedrijf maatregelen nemen die per groep verschillend zijn.

Zo kan de ABC-analyse helpen bij de inrichting van een magazijn. De veelgevraagde producten (A-producten) zet men dan op de efficiëntste plekken neer, waardoor de te rijden afstanden van de laad- en losdocks naar de stellingen het kleinst zijn. Dat kan tijd en geld besparen. Producten die maar weinig gevraagd worden (C-producten), worden dan juist achter in het magazijn opgeslagen, omdat ze toch zelden nodig zijn.

  • De eerste groep (A) omvat een beperkte selectie producten die voor de meeste omzet zorgt. Men noemt dit ook wel de 80/20-regel, waarbij 20% van het productassortiment zorgt voor 80% van de totale omzet.
  • De tweede groep (B) betreft middelmatig gevraagde producten, waarbij het vaak gaat om 30% van de producten uit het productassortiment die zorgen voor 15% van de totale omzet.
  • De laatste groep (C) omvat producten die weinig omzet opleveren. Vaak gaat de vergelijking op dat 50% van de producten uit het productassortiment in groep C zitten en 5% van de totale omzet opleveren.

Deze verdeling blijkt in de praktijk in vrijwel alle organisaties en/of inkooppakketten in hoofdlijnen terug te komen.

Bronnen: