Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Aankopen op spot-basis

Aankopen op spot-basis houdt in dat er wordt ingekocht tegen de op dat moment geldende marktprijzen in plaats van de vooraf bepaalde prijzen in het contract.

Kopen onder contract heeft als voordeel dat het volume tegen een vooraf bepaalde prijs gekocht wordt. Voordeel is ook dat men zeker is van levering. Een nadeel van het afdekken van het totale volume onder een contract is dat men het gevoel en contact met de markt kwijtraakt. Wanneer er prijsstijgingen worden verwacht, is het verstandig om zo veel mogelijk volume met een contract in te dekken. Als er prijsdalingen worden verwacht, geldt het omgekeerde.

In de regel kiezen organisaties voor een combinatie van beide, afhankelijk van de kenmerken van het in te kopen product of dienst. Contractaankopen passen goed bij strategische producten, routineproducten en bottleneckproducten. Bij hefboomproducten loont het de moeite om bij veel leveranciers op spot-basis te kopen.

Zie ook: Kraljic-matrix.

Bronnen:

  • Inkoop – Peter Streefkerk en Walther Ploos van Amstel
Partner van Inkoperscafé:

Onderwerpen

Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Mis niets en ontvang een gratis e-book!

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief. Zo krijg je het laatste inkoopnieuws automatisch in je mailbox en ontvang je het e-book 'ICT-contracten & contract-management: tips, trucs en juridische valkuilen.'