Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Wetsvoorstel foute leveranciers roept discussie op

Het nieuwe wetsvoorstel om misbruik in toeleveringsketens te voorkomen, liet de emoties bij deskundigen uit het bedrijfsleven soms hoog oplopen. Werkgeversvereniging VNO-NCW en maritiem bedrijf Boskalis zijn bijvoorbeeld bezorgd over de ‘ketenwet’. Daarentegen zijn er ook voorstanders voor, in opkomende economieën en zelfs in het bedrijfsleven. Dit bericht het FD.

Emoties

Bij de eerste officiële behandeling van het wetsvoorstel in de Tweede Kamer waren er minder emoties. Er waren meerdere deskundigen aanwezig om met het parlement te praten over de ‘Wet verantwoord en duurzaam internationaal ondernemen’. Ingrid Thijssen, voorzitter van werkgeversvereniging VNO-NCW, was er daar één van.

Thijssen vindt dat dit onderwerp beter Europees kan worden geregeld. Het zorgt voor veel papierwerk zonder verbeteringen in de betreffende landen, het leidt tot onnodig zware regels rond COâ‚‚-reductie en het maakt bestuurders persoonlijk aansprakelijk. Bestuursvoorzitter Peter Berdowski van Boskalis had al eerder gedreigd om met zijn bedrijf uit Nederland te verhuizen, onder meer vanwege dit wetsvoorstel. Hij vreest dat het Boskalis enorm belemmert bij het werken in landen waar het er minder verantwoord aan toe gaat. “Welke klant wil nog met ons in zee als dat risico bestaat”, legde hij de parlementariërs voor.

Verantwoorde inkoop

Tegelijk beklemtoonden drie vertegenwoordigers van arbeiders of boeren uit Bangladesh, Ghana en de Dominicaanse Republiek het belang van de wetgeving. Ze gaven daarbij aan dat ze vooral hogere afzetprijzen belangrijk vinden. Op een vraag van kamerlid Wybren van Haga of het arbeids- en milieurecht niet beter in hun landen zelf kan worden geregeld, antwoordde de vertegenwoordiger uit Bangladesh: “Als iemand in mijn land zijn mond zou opendoen, zou er niemand luisteren. Bovendien zou hij dan risico lopen op ontslag.”

Convenanten

Joris Thijssen (PvdA) vroeg waarom er een wet nodig is als er al vrijwillige convenanten zijn. Hierop antwoordde Manon Wolfkamp (MVO Platform) dat er te weinig bedrijven aan meedoen. Het platform denkt dat er bij wetgeving veel meer bedrijven geneigd zijn zich bij convenanten aan te sluiten. Volgens Michiel Servaes van Oxfam Novib verhuist met de wet het onderwerp van de afdeling stakeholdermanagement naar de kern van het bedrijf. Ook het bedrijf Verstegen, leverancier van kruiden en specerijen, dat al jaren investeert in verantwoord ondernemen, ondersteunde deze stellingname. “We doen allemaal ons best, maar het is niet genoeg. We hebben wetgeving nodig om iedereen in beweging te krijgen”, aldus Marianne van Keep, die bij Verstegen de verantwoorde inkoop regelt.

Bron: FD

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Mis niets en ontvang een gratis e-book!

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief. Zo krijg je het laatste inkoopnieuws automatisch in je mailbox en ontvang je het e-book 'ICT-contracten & contract-management: tips, trucs en juridische valkuilen.'