Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen
Volgens onderzoek van twee hoogleraren had eind november 2022 slechts 8,5% van de bedrijven met banden met Rusland het land verlaten. Dit ondanks de druk om dit te doen vanwege de oorlog in Oekraïne. Ze ontdekten dit toen ze bedrijfsgegevens analyseerden van 1404 EU- en G7-bedrijven met ‘commercieel actieve aandeleninvesteringen’ in Rusland voor de invasie. Zo bericht Supply Management.
De onderzoekers, Simon Evenett van de Universiteit van St. Gallen en Niccolò Pisani van de IMD Business School, stellen dat “het verminderen van commerciële banden kostbaar wordt geacht” en “het opgeven van sommige van die leveringswijzen duurder is dan het opgeven van andere”. Ondanks officiële campagnes en mediacampagnes in hun eigen land slagen westerse bedrijven er toch niet in om Rusland te verlaten.
Een van de redenen om in Rusland te blijven, is dat een westers bedrijf dat uit een sector komt die is uitgesloten van officiële sancties, het ongepast kan vinden om Russische klanten in de steek te laten. Vooral als die klanten geen rol hebben gespeeld bij beslissingen om Oekraïne binnen te vallen of het gewapende conflict voort te zetten. Daarnaast willen westerse ondernemingen hun langetermijnrelaties met werknemers of leveranciers misschien niet opgeven. Of de activiteiten niet staken vanwege de maatschappelijke relevantie van hun producten en diensten (bijvoorbeeld de levering van levensreddende medicijnen). Een andere belangrijke reden is dat het desinvesteren in Rusland bedrijven te veel geld kost. Sommige bedrijven hebben daarom wel bedrijfsonderdelen verkocht, maar met terugkoopclausules in het verkoopcontract.
Bron: Supply Management