Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Boekrecensie: Werken met logistiek

Inkoop en Logistiek waren in een niet zo heel ver verleden onlosmakelijk met elkaar verbonden. Al was het maar door het tijdschrift met dezelfde naam. Voor inkoopmanagers en inkopers werd dat tijdschrift later opgevolgd door het vakblad DEAL!, voor de logistiek managers en logistiek medewerkers door verschillende andere tijdschriften. De laatste jaren zie je beide vakgebieden weer vaak in één adem genoemd worden, waarbij over het algemeen ook de term supply chain management (scm) wordt gebruikt. Het boek ‘Werken met logistiek’ van Hessel Visser en Ad van Goor verschaft je duidelijkheid over het verband tussen beide vakgebieden en de relatie met het onderwerp supply chain management.

Logistiek van belang voor economie
Een boek over logistiek zal niet voor iedere inkoopmanager of inkoper even belangrijk zijn. Toch geeft het lezen van dit boek je wel alle inzichten over waarom logistiek van vitaal belang is voor het functioneren van je eigen organisatie en de Nederlandse economie. Met recht wordt bij dit laatste in de inleiding stilgestaan door te vermelden dat logistiek en distributie de motor zijn van onze economie. Daarom behoren de Nederlandse logistiek en distributie kwalititatief ook tot het beste dat je wereldwijd op dit vakgebied zult aantreffen. Het is dé reden dat wij als Nederland onszelf kunnen handhaven en onderscheiden. Iets wat je in de meeste economieboeken (onterecht) niet zult terug vinden.

Connectie tussen inkoop, logistiek en supply chain management
Logistiek is essentieel voor de prestaties van de leveranciers die inkopers contracteren om producten en diensten te leveren. Het niet (goed) functioneren of zelfs in het geheel wegvallen van de logistiek beïnvloedt (in)direct de performance van je eigen bedrijf of organisatie. Dat bewustzijn is er niet altijd. Tijdige levering van producten of diensten wordt als vanzelfsprekend beschouwd. Via de schakel inkooplogistiek wordt in dit boek het noodzakelijke verband tussen commerciële inkoop en logistiek op eenvoudige wijze verduidelijkt en onderstreept. Daarnaast wordt het verschil aangeduid tussen logistiek en supply chain management. Termen die door mensen van buiten de vakgebieden inkoop en logistiek nog wel eens verkeerd worden toegepast. Logistiek vindt zijn oorsprong binnen individuele bedrijven, terwijl supply chain management van toepassing is op de keten van bedrijven binnen een bedrijfskolom of markt.

Structuur van het boek
Het boek bestaat uit drie delen, waarvan het eerste deel begint met vraaggestuurde logistiek. Heel vanzelfsprekend, omdat zonder de vraag uit de markt er geen sprake is van logistiek. In het tweede deel worden de logistieke deeltrajecten (voorraadbeheer, inkooplogistiek, productielogistiek, distributielogistiek, haven- en vervoerslogistiek en reverse logistics) per onderdeel beschreven. Hoewel het gehele vakgebied logistiek zich continu blijft vernieuwen, zal met name het onderwerp reverse logistics de komende jaren steeds meer aandacht en prioriteit krijgen vanwege het belang van het aspect duurzaamheid. In het derde en laatste deel wordt de verbreding van de logistiek behandeld. Hierbij komen onderwerpen als Lean en andere verbetertechnieken, informatietechnologie en supply chain management uitgebreid aan bod.

Eindoordeel
Hoewel het boek ‘Werken met logistiek’ voor studenten bedoeld is, biedt het juist door zijn brede opzet een goed naslagwerk voor inkoopmanagers en inkopers die meer willen weten over logistiek en distributie. Het is een omvangrijk boek (bijna 500 pagina’s), maar leest prettig weg door de vele afbeeldingen en figuren. De cases en praktijkvoorbeelden zijn actueel en geven een goed beeld van het belang van logistiek en distributie voor de performance van je leveranciers. Het boek maakt tevens zichtbaar dat een professioneel samenspel tussen logistiek en inkoop, via een optimale inzet van ICT, zal leiden tot betere bedrijfsprestaties. Essentieel voor ieder bedrijf en organisatie. Vandaar dat dit boek sinds 1990 al aan zijn 7e druk toe is en met meer dan 150.000 verkochte exemplaren één van de klassiekers onder de Nederlandstalige managementboeken genoemd mag worden.

Beoordeling

  • Nieuwswaarde:    *
  • Praktisch nut:       ***
  • Toegankelijkheid: *****

Aanvullende literatuur en informatie

  • Supply chain management – Joris Leeman
  • Risicomanagement en logistiek – Bart Lammers, Walther Ploos van Amstel, Pascal Eijkelenbergh
  • Het DNA van de logistieke kameleon – Roland Slegers, Pieter Keeris, Geert Nievelstein
  • Integrale logistiek – Jan Engelbregt, Niels Kruijer
  • Praktijkboek Supply Chain Management – Marcel van Assen, Walther Ploos van Amstel, Math de Vaan

Boekgegevens
Auteurs:

  • Hessel Visser is vanaf 1989 werkzaam als zelfstandig consultant werkend onder de naam Cologic. Daarbij houdt hij zich bezig met het verbeteren van operationele processen door middel van Kaizen, Lean, Six Sigma en TOC. Daarnaast geeft hij sinds 1998 les aan de Nyenrode Business Universiteit, de VU, de MBA-opleiding van het NCOI, European Masters in Logistics en Tias-Nimbas. Hij is ruim 25 jaar actief bij de Vereniging Logistiek Management (VLM), waarvan negen jaar als algemeen bestuurlid. Ook is hij twaalf jaar redacteur geweest van het Handboek Logistiek en het tijdschrift Logistiek Actueel. Sinds 1994 schrijft Hessel Visser samen met Ad van Goor boeken over inkoop, logistiek en supply chain management.
  • Ad van Goor was hoogleraar aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en de Universiteit Nyenrode, waar hij verbonden was aan het Center for Supply Chain Management, het Nivra en aan het Executive Management Development Center. Hij is auteur van meer dan 120 artikelen en (mede) auteur van een negental boeken op het gebied van logistiek, distributie en supply chain. Op vele logistieke congressen is hij spreker en/of dagvoorzitter. Sinds 1984 is hij parttime werkzaam als management-consultant en belast met projecten op het gebied van de distributielogistiek en SCM in uiteenlopende branches via zijn eigen bedrijf Largo B.V. Hij is in verschillende functies betrokken (geweest) bij de Vereniging Logistiek Management en VEDIS (Vereniging voor Distributie Economie). Hij is lid van de Europese Logistieke Associatie (ELA) en de Amerikaanse beroepsorganisatie Council of Supply Chain Management Professionals (CSCMP).

Nederlandstalig | Gebonden | 496 blz.
Noordhoff Uitgevers | 7e druk, 2015 | EAN: 9789001841805

Bestellen
‘Werken met Logistiek’ is verkrijgbaar bij www.managementboek.nl. Klik hier om het boek te bestellen.

 

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties (1)

inkoperscafe gebruiker 10 juli 2015 02:30 uur

Het plaatje bij dit boek hierboven is van de oude (zesde) druk.

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres