Magnifying glass Close

Supply chain-risico’s in anderhalf jaar nog niet zo laag

Supply chain-risico’s zijn wereldwijd op het laagste niveau sinds anderhalf jaar. Toch is er volop noodzaak om gebeurtenissen in verschillende landen in de gaten te houden, welke het mondiale economische herstel in gevaar brengen. [slide]

De CIPS Risk Index houdt de effecten bij van economische, politieke en maatschappelijke factoren bij op de veiligheid van wereldwijde ketens. Deze is nu gedaald van 82,4 in het derde kwartaal van 2013 naar 78,1 in het tweede kwartaal van dit jaar. Deels is deze risicodaling ontstaan door herstel van de Duitse industrie en export. Ook in sub-Sahara Afrika zijn ketens gestabiliseerd.

Dreiging van Ebola
Het risico daalt nu al drie opeenvolgende kwartalen wereldwijd. Toch zijn er ook zorgen. De uitbraak van Ebola en West-Afrika, oorlog in het Midden-Oosten en sancties tegen Rusland kunnen leiden tot een nieuwe stijging van risico in de komende drie maanden en zo ook het wereldwijde economische herstel in gevaar brengen. De Ebola-uitbraak heeft vooralsnog niet geleid tot een grote verstoring van handelsketens, maar dat kan wel gebeuren wanneer het virus zich blijft verspreiden en reis- en handelsstop een reëel scenario is.

Succesvolle infrastructurele projecten in Koeweit en stabiliteit in het olierijke Iraaks Koerdistan droegen bij aan een lagere risk-index in vorig kwartaal. In dit gebied is het de laatste weken juist onrustiger geworden door activiteiten van de terreurgroep IS en de reactie daarop door de Verenigde Staten en de Iraakse regering. Toenemende spanningen tussen Israël en Palestijnen dragen ook bij een aan omkeer in de positieve trend.

Passende maatregelen
Volgens John Glen, econoom bij CIPS en lector aan de Britse Cranfield School of Management, moeten internationale bedrijven de risico’s monitoren en waar nodig ook plannen ontwikkelen om de continuïteit van hun supply chains te waarborgen. Andrew Williamson, lead economist bij bedrijfsinformatiespecialist Dun & Bradstreet sluit zich hier in grote lijnen bij aan. “Het ongebalanceerde karakter van het mondiale herstel maakt het noodzakelijk om gebeurtenissen op landenniveau proactief te monitoren. Dit alleen maakt het mogelijk om te plannen voor potentiele verstoringen in de supply chain.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen

of met e-mailadres