Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Wereldbank verwacht in 2018 stabielere grondstofprijzen

De Wereldbank verwacht dat de grondstoffenprijzen volgend jaar gaan stabiliseren. De olieprijs zal licht stijgen, evenals de prijzen voor agrarische grondstoffen en metalen. Heftige prijsstijgingen worden echter niet verwacht. Dat schrijft het FD.

De Wereldbank verwacht dat de prijs voor een vat ruwe olie in 2018 gemiddeld uit zal komen op 56 dollar per vat Brent-olie. In 2017 kostte dit vat gemiddeld 53 dollar. Volgens de Wereldbank worden de olieprijzen in evenwicht gehouden door de gestegen productie van aardolie uit Amerikaans schaliegesteente en de zelf opgelegde productiebeperking van een aantal grote olieproducerende landen, zoals Rusland en Saoedi-Arabië.

Productiebeperking olie
De beperking op de olieproductie duurt officieel tot april 2018, maar de verwachting is dat de oliestaten deze zullen verlengen. Het olieakkoord heeft tot nu toe nog niet voor significant hogere prijzen gezorgd. De olievoorraden nemen wel af, maar niet voldoende om de prijs in beweging te brengen.

Metalen stabiliseren
De prijzen van koper en zink gingen in 2017 wel fors omhoog. De Wereldbank verwacht dat de metalen dit jaar een stijging van 22 procent zullen laten zien. Volgend jaar wordt een stabilisering van de prijzen verwacht. De verwachting is dat de vraag naar ijzererts zal dalen, omdat er sprake is van overproductie. De prijs van ijzererts zal als gevolg dalen met 10 procent.

Agrarische grondstoffen
De prijzen voor agrarische grondstoffen zullen naar verwachting licht stijgen. De index voor grondstoffen zoals sojabonen en graan komen een procent hoger uit. Ook voor de komende jaren voorziet de Wereldbank hooguit licht stijgende prijzen voor agrarische grondstoffen.

 

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres