Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Wekelijks vakantieleesvoer

De vakantietijd breekt aan. Veel inkopers genieten deze zomer van een welverdiende vakantie en zorgen dat ze weer opgeladen terugkomen. De komende tijd heb je ruimte in je agenda om je te verdiepen in het inkoopvak. Maar wat ga je lezen?

InkopersCafe.nl heeft de meest interessante, tijdloze en best gelezen artikelen en columns voor je verzameld. De komende maand bieden we je elke week vijf artikelen aan.

 1. Auping streeft naar circulaire keten
  Jaarlijks worden in Nederland meer dan 1,2 miljoen matrassen als grofvuil aangeboden. Dat is een stapel zo hoog als duizend maal de Eiffeltoren. Het grootste deel verdwijnt in de verbrandingsoven. Koninklijke Auping bv wil dit anders doen en heeft een Take Back System geïntroduceerd.
 2. Column Wim Nieland: DBA veroorzaakt vraag: “Is inhuur van Inkoop of van HR?”
  Sinds 1 mei 2016 geldt de VAR niet meer en is de wet DBA van kracht. Twee drieletter-afkortingen waar de nodige onduidelijkheid en ophef over bestaat. Onduidelijkheid bij ‘inleners’ en ophef bij ‘uitleners’. De eerste verjaardag van de DBA was geen reden voor een feestje. De DBA zou moeten toezien op de veilige inhuur van zzp’ers in de flexibele schil van organisaties. Ter preventie van ‘kwaadwillende’ opdrachtgevers en om alle organisaties zich fatsoenlijk te laten gedragen.
 3. “Betrek leverancier zodra er een idee ontstaat”
  Finn Wynstra heeft onlangs betoogd dat Early Supplier Involvement geen enkele invloed heeft op het eindproduct. De term is volgens de hoogleraar misleidend, omdat het alleen gaat over het moment van betrokkenheid en niet over verantwoordelijkheid. Alleen de mate van verantwoordelijkheid heeft invloed op het eindproduct en innovatie, stelt hij. Hoe denken inkopers in de praktijk hierover?
 4. Recensie Peter Streefkerk: KPI’s die wél werken
  Kritische Prestatie Indicatoren (KPI’s) kom je overal tegen in bedrijven en organisaties. Toch blijken ze in de praktijk vaak niet of niet goed te werken. In het boek ‘KPI’s die wél werken’ legt auteur Peter Geelen uit waarom mensen die met KPI’s aan de slag gaan onbewust barrières opwerpen voor de uitvoering van de strategie van hun bedrijf of organisatie. Het gevolg is dat in heel veel gevallen KPI’s de schuld krijgen en de resultaten achterblijven bij de verwachtingen. Aan de hand van de stapsgewijze uitleg in dit boek leer je hoe je de meest voorkomende valkuilen bij het werken met KPI’s kunt voorkomen.
 5. ‘Wat heb ik fout gedaan dat ik naar inkoop moet?!’
  “Wat heb ik fout gedaan dat ik naar inkoop moet?!”, antwoordde Willem van Oppen, toen nog werkzaam als Executive Vice President van de joint venture van DSM in Japan, verontwaardigd op de mededeling van de Vice President van DSM. “Ik zou de leiding krijgen over een grote businessunit. Daarvoor had ik een afspraak met de Vice President. Ik zat bij hem aan het ontbijt en zonder blikken of blozen zei hij: ‘Jij gaat inkoop doen’.
Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres