Magnifying glass Close

Weinig openbare aanbesteding publieke inkoop in Nederland

Nederland is Europese hekkensluiter op het gebied van openbare aanbesteding van publieke inkoop. En dat lijkt met de nieuwe aanbestedingswet ook niet snel veranderen. Of dat negatief is, daar zijn de meningen over verdeeld.

Wie Europese cijfers van aanbestedingen in het afgelopen jaar bekijkt, ziet dat Nederland slechts 6 procent van de publieke inkoop openbaar aanbesteedt. Dat meldt SC Online op haar website. Gemiddeld ligt dit in Europa drie keer hoger. Wie hoopt op verandering door de invoering van de nieuwe aanbestedingswet, komt volgens Jan Telgen (hoogleraar Inkoopmanagement aan de Universiteit Twente) bedrogen uit.

Geen prikkels
Volgens Telgen bevat het voorstel geen prikkels om vaker voor de Europese openbare procedure te kiezen als die verplicht is. “Het is niet dat er zoveel vriendjespolitiek plaatsvindt in Nederland, maar de Europese regels worden nu gewoon niet goed nageleefd. De ministeries doen het redelijk goed, maar van alle diensten die daaronder vallen, zijn geen officiële cijfers bekend. Het kabinet zegt eigenlijk alleen: we maken het wat makkelijker, en dan zullen mensen vanzelf vaker kiezen voor de Europese procedure.”

Gemengde gevoelens
Maar het lage percentage is eigenlijk geen probleem, klinkt het vanuit ondernemersorganisatie VNO-NCW. Aanbestedingen van de overheid zijn tijdrovend, dus minder aanbestedingen is wat de organisatie betreft positief. Wel vindt ze aanbestedingen nuttig voor een goede vorm van concurrentie. De VVD pleit bij dit onderwerp voor meer openbare aanbestedingen, maar alleen als er meer transparantie is. Critici zorgen dus voor gemengde gevoelens. Eens te meer zal de praktijk dan ook moeten uitwijzen hoe de nieuwe wet werkt.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres