Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Wederom fraude bij Pon

Er is fraude aan het licht gekomen bij de Nederlandse autohandel en Volkswagen-importeur Pon. Volgens personeel is er al jaren voor 75 miljoen euro aan onderdelen van de Amerikaanse graafmachines Caterpillar verhandeld, wat gebeurde buiten de officiële boekhouding om. Dit toonde een onderzoek van Het Financieele Dagblad aan.

Pon-advocaat Vincent Pool noemt in zijn vertrouwelijke schriftelijke inbreng in de juridische procedures de kwestie als ‘in een essentie een fraudezaak.’ Pon doet zich voor als slachtoffer, maar is niet de enige die de gevolgen van de de fraude merkt. Inter SP Trading (ISP), een van de volgens Pon samenzwerende tussenhandelaren, zegt ook de dupe te zijn van de fraude.

ISP
ISP verwijt Pon ervan dat het, na tien jaar levering van Caterpillar-onderdelen, de leveranties op 1 januari 2013 ineens staakte. Pon is in Nederland de exclusieve distributeur van Caterpillar. De door Pon geleverde Caterpillar-onderdelen verkocht ISP wereldwijd door. Vaak brachten de onderdelen daar meer op.

Tegen de regels
Deze grensoverschrijdende doorverkoop is in strijd met de Caterpillar-regels voor toegewezen dealer-territoria. Pon stond de doorverkoop toe, omdat het bedrijf de door ISP gegenereerde omzet nodig had. Daarnaast zou frauderend Pon-personeel ook tonnen hebben verdiend aan de praktijken.

Schikking
Onlangs schikte Pon al in een strafvervolging voor omkoping van Nederlandse politie- en defensiepersoneel rond de aanschaf van dienstwagens. Hier betaalden ze 12 miljoen euro voor, wat verdere strafvervolging voorkwam. Het OM vond dit een passende vergoeding, omdat de directie meerdere maatregelen zou hebben genomen bij de directe verantwoordelijken.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres