Stijgende grondstofprijzen en een toenemend risico in de toeleveringsketen zorgen voor een ‘inflatoire feedbacklus’. Volgens de Achilles Supply Chain Resilience Index (ASCRI) stapelen de risico’s rond de bevoorrading van kritieke grondstoffen – zoals olie – zich op, waardoor de grondstof- en transportkosten stijgen. Dit heeft op zijn beurt geleid tot hogere loneneisen, waardoor de inflatie vervolgens nog verder toeneemt. Zo bericht het Britse Supply Management.
“De olieprijs steeg torenhoog met de Russische invasie van Oekraïne. En dat heeft gevolgen voor alles dat met chemicaliën is gemaakt of waarvoor olie moet worden verbrand. Dus heeft het gevolgen voor alle halffabrikaten en eindproducten, kunststoffen en al het andere, indirect of direct. En dat stuwt de prijs van alles omhoog”, vertelde Katie Tamblin, chief product officer bij Achilles, aan Supply Management. Tamblin legde ook uit dat wanneer de energieprijzen stijgen, de prijzen in het volgende niveau van de toeleveringsketen meestal ongeveer drie maanden later stijgen. Als de olieprijzen stijgen, gaan de plasticprijzen drie maanden later omhoog en drie maanden daarna de prijzen van artikelen die met plastic zijn gemaakt. Over een periode van 12-18 maanden raakt de olieprijs de consument. “Als alles wat van plastic is gemaakt duurder wordt, als mijn benzine duurder wordt, dan eis ik een hoger loon. En dat is de feedbackloop, want dan begint het allemaal opnieuw”, aldus Tamblin. “We zien nu een enorme looninflatiedruk, en dat heeft weer invloed op de kostprijs.”
Acties inkoopteams
Tamblin ziet de volgende acties die inkoopteams acties kunnen ondernemen om de inflatoire feedback te bestrijden, hoewel dit per branche kan verschillen:
- Contracten met een langere looptijd, waarbij je meer prijszichtbaarheid kunt krijgen en jezelf kunt afschermen van verdere prijsstijgingen, kunnen nuttig zijn.
- Werk samen met leveranciers, want soms verlagen leveranciers de prijs als ze een overeenkomst voor een langere termijn kunnen sluiten of als ze zich meer verbonden voelen met het inkoopteam. Als je een langdurige relatie hebt met een leverancier, kan deze op korte termijn korting op de prijs geven. Begrijp wat het belangrijkst is voor je leveranciers, voor degenen die echt van belang voor je zijn, omdat ze kritieke goederen leveren, en probeer daar vervolgens gebruik van te maken.
- Als je meer halffabrikaten en eindproducten koopt, die nog niet helemaal beïnvloed zijn door de prijsstijgingen, dan doe je er goed aan de prijs nu vast te zetten.
Bron: Britse Supply Management