Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen
In een onderzoeksrapport concludeert het Business and Human Rights Resource Centre (BHRRC) dat theeproducenten al hun leveranciers in de hele toeleveringsketen bekend moeten maken om volledige transparantie en ethisch werken te garanderen. Slechts een beperkt deel van de producenten doet dat echter.
Volgens het BHRRC kent de thee-industrie, met 13 miljoen werknemers in dienst en een wereldwijde winkelwaarde van meer dan 50 miljard Amerikaanse dollar, een hoog risico op lonen op armoedeniveau, dwangarbeid en andere mensenrechtenschendingen. Het BHRRC stelt dat bedrijven beleid en gedragscodes moeten publiceren, inclusief auditrapporten en loonniveaus voor plantagearbeiders. Daarnaast moeten ze zich verbinden aan open data-rapportage.
In het onderzoek werden 65 bedrijven, van wie 49 lid zijn van het Ethical Tea Partnership (ETP), verzocht om leverancierslijsten openbaar te maken en een enquête in te vullen over mensenrechten en inkoopbeleid. Dit was onderdeel van de inspanningen om een ​​‘Tea Transparency Tracker-database’ te creëren. Maar liefst 36 bedrijven antwoordden niet en slechts tien verstrekten volledige informatie. Zeven ondernemingen gaven een gedeeltelijke toelichting. Volgens de onderzoekers waren er onder meer bedrijven die dachten dat het ETP-lidmaatschap of de inkoop van gecertificeerde producenten voldoende was als bewijs voor een ethische aanpak.
Het rapport geeft aan dat de belangrijkste hindernis voor bedrijven bij het al dan niet openbaar maken van gegevens, volledig intern lijkt te zijn. Deze interne hindernis hangt af van hoe belangrijk bedrijven de transparantie van de toeleveringsketen vinden, hoe goed ze het verband tussen transparantie en mensenrechten begrijpen en hoe ze de reputatieschade van geheimhouding beoordelen.
Bron: Supply Management