Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Waarom de cloud nog ver van het inkopersbed staat

Zo’n beetje iedere inkoper werkt met inkoopapplicaties die op eigen locatie worden beheerd. Inmiddels zijn er legio andere mogelijkheden om snel, simpel en goedkoper een beroep te doen op software die niet beheerd wordt door de eigen IT-afdeling. Vloeken in de kerk? Allerminst. Denk aan het succes van bijvoorbeeld SalesForce voor marketeers. Zij hebben de IT-afdeling niet nodig gehad om op een effectieve manier in hun hulpmiddelen te voorzien. Hoe komt het dan toch dat het merendeel van de Nederlandse inkopers geen beroep doet op (publieke) clouddiensten? Onbekend maakt onbemind, lijkt vooralsnog het voornaamste antwoord. Is dat erg? Ja, want ook inkopers kunnen flink voordeel behalen met meer digitalisering op maat voor tenderprocessen, leveranciersmanagement of goede data-analyses.

Cloudadoptie blijft achter
Uit ons nationale onderzoek onder ruim 200 inkoopmanagers blijkt dat 73% van de grote bedrijven met inkoopsoftware werkt dat binnen de kantooromgeving op eigen computersystemen draait. 14% van de ondervraagde organisaties maakt gebruik van inkoopapplicaties vanuit een private cloudomgeving. Daarmee is de publieke cloud nog ver weg voor inkopers. Slechts 1% van de ondervraagde bedrijven maakt gebruik van een publieke cloud voor inkooptoepassingen. Dat wijkt behoorlijk af van HR- en marketingafdelingen. Zij maken respectievelijk 42% en 18% gebruik van software uit een publieke cloudomgeving.

Uiteraard realiseer ik me dat de inkoper in beginsel niet geïnteresseerd is in de locatie van de software en hoe dat beheerd wordt. Dat is nog altijd een primaire verantwoordelijkheid van de IT-afdeling. Maar veel IT-professionals hebben hun handen vol aan het beheren van bestaande complexe omgevingen. Zo ook de relatief dure ERP-systemen waar inkopers gebruik van maken. Tegelijkertijd zijn inkopers enorm gebaat bij technologie waarmee ze hun werk gewoon beter kunnen doen. Juist daarin kan software uit de publieke cloud waarde toevoegen aan wat nu met huidige systemen niet lijkt te lukken. Helaas heeft ons onderzoek ook geleerd dat inkopers erg ontevreden zijn over hun technische hulpmiddelen. Business en Directie vragen om allerlei rapportages die maar moeizaam beschikbaar komen uit huidige systemen. Of het duurt op zijn minst dagen voordat een rapport opgeleverd wordt. Dan is de directievergadering of de business kans alweer voorbij.

Overtuigende business case
Kortom, bestaande complexe IT-systemen voldoen niet aan de huidige en toekomstige inkoopinformatiebehoefte. Dus voor inkopers alle redenen om niet langer te wachten op de IT-afdeling, maar het heft in eigen handen te nemen. Een business case optuigen voor nieuwe toepassingen vanuit de publieke cloud is relatief eenvoudig te realiseren. De typische kenmerken van cloudoplossingen zijn evident. Je betaalt alleen voor werkelijk gebruik, hebt realtime inzicht in het gebruik en je kunt eenvoudig capaciteit toevoegen of afsluiten. Het beheer ligt bij de leverancier dus daar hoeft de IT-afdeling zich niet druk om te maken. Ook de veiligheid van publieke clouddiensten is inmiddels alom aangetoond.

Maar wellicht het allerbelangrijkste, je krijgt de toepassing waar je op zit te wachten voor bijvoorbeeld het digitaliseren van aanbestedingen, voorspellende informatie over leveranciers of snelle en betrouwbare spendanalyses. Dus eigenlijk is er geen valide reden meer te bedenken waarom er nog zo weinig gebruikt gemaakt wordt van Software-as-Service oplossingen uit de publieke cloud. Wat houdt u nog tegen?

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres