Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

‘Waardegericht inkopen’ nieuwe heilige inkoopgraal

Zal ‘waardegericht inkopen’ voor een paradigmaverschuiving in de inkoopwereld zorgen? Zo ver is het nog lang niet, maar dit begrip, uitgewerkt in het aankomende inkoopboek van Gerco Rietveld, doet volgens NEVI nu al veel stof opwaaien op inkoopafdelingen.

Inkopers zijn zich steeds meer bewust van het belang om waarde toe te voegen, en proberen dat ook steeds vaker in de praktijk te brengen bij aanbestedingen en tenders. Daarbij gaan ze volgens Rietveld echter niet systematisch te werk, waardoor de waarde die door een transactie wordt toegevoegd door een andere transactie weer teniet kan worden gedaan.

Systematische verandering

Rietveld stelt met ‘waardegericht inkopen’ een systematische benadering voor. Inkopers moeten zich niet meer richten op het optimaliseren van de input, maar op het optimaliseren van de relevante uitkomsten. Deze verandering kan inkopers een centralere rol geven in hun organisatie of bedrijf, waardoor de inkoop kan “transformeren van een ondersteunende functie naar een volwaardige businessfunctie.”

Tekentafel

Waardegericht inkopen ligt nog grotendeels op de tekentafel, mede doordat iedere organisatie voor zichzelf zal moeten analyseren hoe het hier het beste invulling aan kan geven. Wel is volgens Rietveld duidelijk dat ‘waardegericht inkopen’ het inkoopvak fundamenteel kan veranderen, omdat het om andere kwaliteiten van inkopers en een nieuwe omgang met leveranciers vraagt.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres