Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Volvo zet blockchain in voor duurzamere batterijen

Batterijen voor elektrische auto’s bestaan uit allerlei kostbare grondstoffen, zoals lithium en kobalt. Het verwerven van deze metalen wordt nog regelmatig in verband gebracht met mensenrechtenschending. Door het inzetten van blockchain wil Volvo de kobaltketen transparant maken. Naar eigen zeggen is Volvo de eerste autofabrikant die blockchain voor dit doeleinde inzet, zo meldt Duurzaam Bedrijfsleven.

In oktober 2019 onthulde Volvo zijn allereerste volledig elektrische auto. De zogeheten XC40 Recharge zal rond de €60.000 gaan kosten en kan op volle batterij 400 kilometer afleggen. Daarnaast moet het de veiligste elektrische auto op de markt worden. Doordat de autofabrikant een elektrische auto in productie neemt, wordt het verzamelen van de benodigde grondstoffen een belangrijk agendapunt.

Traceerbare grondstoffen

Het traceren van grondstoffen is momenteel een van de belangrijkste uitdagingen voor fabrikanten van elektrische auto’s, zo geeft Volvo aan. Door middel van blockchain wil Volvo bewijzen dat de grondstoffen in hun batterijen op een verantwoorde manier gewonnen worden. Het netwerk deelt data over kobalt op het gebied van herkomst, eigenschappen zoals gewicht en omvang, en gedrag in elke schakel van de keten.

“Een ethische leveringsketen van ruwe grondstoffen is altijd al een belangrijk agendapunt voor ons”, zegt Martina Buchhauser, head of procurement bij Volvo Cars. “Met blockchain kunnen we de volgende stappen zetten.” Het blockchainproject zal volgend jaar van start gaan. 

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres